Artemis-avaruushanke on historiallinen myös suomalaisille: Mukana turkulaista huipputeknologiaa – näin toimitusjohtaja kommentoi

Orion-aluksella on myös suomalaista teknologiaa – näin teknologiasta vastanneen yrityksen toimitusjohtaja kommentoi 2:30
Orion-aluksella on myös suomalaista teknologiaa – näin teknologiasta vastanneen yrityksen toimitusjohtaja kommentoi

Avaruusalus Orionissa on mukana myös suomalaisen ASRO:n suunnitelemaa ja valmistamaa teknologiaa.

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

ASRO:n toimitusjohtaja Jussi Lehti kertoi MTV Uutiset Liven haastattelussa, että eri puolille Orion-alusta on asennettu viisi säteilymonitoria, jotka mittaavat, millaiselle säteilylle astronautit altistuvat tulevilla kuulennoilla.

Monitorit mittaavat avaruudessa ihmiselle haitallista säteilyä sekä kartoittavat aluksen säteily-ympäristöä. Tieto on tärkeää tulevaisuuden mahdollisesti miehitetyille kuulennoille.

Ennen kuin laitteet matkaavat avaruuteen, käyvät ne maanpinnalla läpi useita testausympäristöjä, joita niiden odotetaan mission aikana kohtaavan.

– Vaativinta on paluu maanpinnalle, siinä on aikamoiset tärähdykset. Myös tietenkin raketin laukaisu, kuinka monitorit kestävät tärinät. Niitäkin on toki testattu, Lehti sanoo.

Matka Kuuhun on pitkä, mutta niin on ollut myös ASRO:n matka saada sen kehittämiä ja valmistavia laitteita avaruuteen.

– Olemme tehneet säteilymittareiden kanssa töitä kymmenkunta vuotta. Olemme ylpeitä.

Yhdysvalloista Kuuta kiertävälle radalle suuntaavan avaruuslennon lähtö peruuntui tänään maanantaina. Maailman voimakkaimman kantoraketin, lähes satametrisen SLS:n, oli määrä nostaa Orion-kapseli avaruuteen puoli neljältä iltapäivällä Suomen aikaa.

Lue myös:

    Uusimmat