Artemis-kuulento peruttiin taas

Artemis-kuulento peruttiin taas – asiantuntija kertoo, milloin laukaisua voidaan yrittää uudestaan 4:15
Artemis-kuulento peruttiin taas – asiantuntija kertoo, milloin laukaisua voidaan yrittää uudestaan

Myös ensimmäinen lähtöyritys peruuntui viime hetkillä maanantaina. Valtavan SLS-kantoraketin oli määrä ampaista avaruuteen lauantai-iltana hieman ennen puoli kymmentä Suomen aikaa.

Ongelmilta ei ole tälläkään kertaa vältytty, vaan Nasan kertoi nestevetyvuodosta. Nestevetyä käytetään raketeissa polttoaineena. Suomen aikaa kello kuudelta illalla Reuters kertoi kuulennon laukaisun peruuntuneen.

– Tämäntyyppiset ongelmat ovat ehkä olleet odotettavissa. Nestemäinen typpi ja nestemäinen happi ovat molemmat hyvin hankalia polttaineita käsitellä. Ne karkaavat hyvin helposti, kaikki tiivisteet tuppaavat aina helposti vuotamaan, sanoo Aalto-yliopiston apulaisprofessori Jaan Praks MTV Uutisille.

– Ollaan myös hyvin alhaisissa lämpötiloissa, joten tämäntyyppisiä ongelmia usein on, varsinkin kun raketti on uusi ja nämä laukaisualustan järjestelmät eivät ole vielä olleet kovin pitkään käytössä, Praks jatkaa.

Ensimmäinen laukaisuyritys jouduttiin perumaan maanantaina viime hetkillä lähes satametrisen SLS-kantoraketin yhden moottorin liian korkean lämpötilan takia.

Miehittämättömän lennon on määrä viedä Orion-avaruusalus Kuuta kiertävälle radalle 42 päivän ajaksi. Myöhemmin Artemis-ohjelmassa on vuorossa miehitetty lento Kuun kiertoradalle ja lopulta ihmisen paluu Kuun pinnalle. Se tapahtuu aikaisintaan vuonna 2025.

Ihmisen toistaiseksi viimeisestä käynnistä Kuussa tulee kuluneeksi joulukuussa jo 50 vuotta.

Artemis-lennolla on mukana myös suomalaista teknologiaa. Turkulaisen ASRO:n suunnittelemat ja valmistamat viisi mittauslaitetta selvittävät, millaiselle säteilylle astronautit altistuvat tulevilla kuulennoilla. Ensimmäisellä lennolla Orion-kapselissa istuvat oikeiden astronauttien sijaan nuket.

Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan mukaan Artemis-ohjelmassa ei ole kyse sarjasta yksittäisiä lentoja, vaan pysyvästä läsnäolon rakentamisesta Kuuhun ja sen liepeille. Kuun kiertoradalle on tarkoitus perustaa Gateway-avaruusasema, joka toimii väliasemana laskeutumisille Kuuhun. Kuun kamaralle on puolestaan määrä rakentaa pysyvä tutkimus- ja asumistukikohta, "perusleiri" eli Artemis Base Camp.

Lopullinen tavoite on vieläkin kauempana eli Marsissa. Kuu voisi toimia sopivana välietappina ja huoltopisteenä tulevaisuuden miehitetylle Mars-lennolle.

Juttua päivitetty 3.9.2022 kello 17.40: Lisätty tieto nestevetyvuodosta.

Juttua päivitetty 3.9.2022 kello 18.00: Lisätty tieto laukaisuyrityksen peruuntumisesta.

Juttua päivitetty 3.9.2022 kello 22.10: Lisätty apulaisprofessori Jaan Praksin kommentit.

Orion-aluksella on myös suomalaista teknologiaa – näin teknologiasta vastanneen yrityksen toimitusjohtaja kommentoi 2:30
Orion-aluksella on myös suomalaista teknologiaa – näin teknologiasta vastanneen yrityksen toimitusjohtaja kommentoi

Lue myös:

    Uusimmat