Kohti avaruutta! Laukaisu onnistui – SpaceX:n uuden aikakauden lento kohti ISS-avaruusasemaa on käynnissä

2:06
Falcon 9 laukaistiin avaruuteen.

Tässä artikkelissa seurataan SpaceX-yhtiön Falcon 9 -raketin ja Crew Dragon -miehistömodulin laukaisua kansainväliselle ISS-avaruusasemalle lauantai-iltana.

SpaceX-yrityksen raketti on lähtenyt viemään kahta amerikkalaista astronauttia kansainväliselle ISS-avaruusasemalle.

Alun peri lennon piti lähteä jo keskiviikkona, mutta huonon sään vuoksi laukaisua lykättiin tälle päivälle.  Sääolojen ehdittiin tänäänkin  jo toistamiseen lykkäävän avaruuslennon laukaisua. Lopulta laukaisu kuitenkin onnistui.

"Uuden ajan alku"

Amerikkalaismedioissa laukaisua on luonnehdittu "uuden ajan aluksi".

– Tässä on kyse siitä, että Yhdysvallat kiipeää takaisin ykkösmahdin pallille maailmalla. Maa on ollut viimeiset yhdeksän vuotta alennustilassa, koska he eivät itse ole pystyneet lähettämään omia astronautteja avaruuteen, kertoo avaruustekniikan apulaisprofessori Jaan Praks Aalto-yliopistosta.

Laukaisusta tekee Praksin mukaan ainutlaauisen myös se, että astronautit yritetään viedä avaruuteen ensimmäistä kertaa täysin kaupallisella yhtiöllä.

SpaceX:n Musk ei vähästä hätkähdä

SpaceX-yhtiön johtaja Elon Musk on kertonut lennolle osallistuvien kahden astronautin lapsille, että kaikki mahdollinen on tehty sitä silmälläpitäen, että lasten isät pääsevät turvallisesti perille. Hän on kertonut tuntevansa olevansa vastuussa astronauttien turvallisuudesta.

SpaceX:n Starship-aluksen prototyyppi räjähti eilen dramaattisesti. Kyseinen raketti ei liity illan avaruuslentoon. Räjähdys on kuitenkin osoitus siitä, että avaruuslennot ovat vaarallista puuhaa.

Muskia koerakettien räjähtämiset eivät ole pysäyttäneet, vaan sen sijaan hän on jopa julkaissut videokoosteita epäonnistuneista rakettikokeiluistaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja