Ärsyttävätkö vaikeat sukulaiset? Näin selviät joulunvietosta anopin luona

Juhlavieraat alkavat ärsyttää usein siitä yksinkertaisesta syystä, että heitä täytyy jatkuvasti viihdyttää ja kestitä – tai niin ainakin uskottelemme itsellemme. Näistä neuvoista saat apua vaikeiden sukulaisten kestämiseen!

Joudutko jouluksi ärsyttävän sukulaisen, kuten anopin, armoille? Ei hätää! Huffington Post haastatteli asiantuntijoita helpottaakseen ärsyttävistä sukulaisista johtuvaa joulustressiä. Näistä neuvoista saat apua!

Lupaa itsellesi, että alat tulla toimeen

Käsittele lupausta uudenvuodenlupauksena, jonka teet aikaisin.

Riitele hyvin

  • Hallitse ärtymyksesi. Vihanpuuskassa tekee mieli sanoa asioita, joita kuitenkin katuu myöhemmin. 
  • Jos sukulainen on loukannut sinua, älä ota asiaa puheeksi vihan vielä kiehuessa. Mene jäähylle, esimerkiksi vessaan hetkeksi. 
  • Puhu ”minä” -muodossa: minusta tuntuu, minä ajattelen. Tällöin vältyt syyllistämästä muita.
  • Sano selvästi, mitä haluat sukulaisen tekevän. Älä keskity syyttämään esimerkiksi sanoen "sinä aina haukut minua".
  • Myönnä virheesi. Jos olet tehnyt jotain loukataksesi sukulaistasi, ota vastuu teoistasi. Kuuntele rauhallisesti, mistä sukulainen on loukkaantunut, ja miltä hänestä tuntuu. Pyydä anteeksi oikeasti: "anteeksi, että tein näin", ei siis "voi harmi, että sinusta tuntuu tuolta, oma vikasi".
  • Miettikää yhdessä molempia tyydyttäviä ratkaisuja jatkoa varten.
  • Kiitä sukulaista siitä, että hänen kanssaan pystyy puhumaan asioista.

Lähde: MLL 

Älä harmittele sitä, että joudut menemään anoppilaan tai muualle, vaan päätä yrittää tulla toimeen. Sinun ei tarvitse onnistua, sillä jouluja ja muita sukujuhlia on vielä runsaasti luvassa – tämä on ensimmäinen yritys!

Lupaa itsellesi esimerkiksi ”en naljaile hänen juomisestaan” tai "en loukkaannu, kun täti kuitenkin kommentoi lapsettomuuttani". Pysy päätöksessäsi tämän vuoden pyhät.

Puhu kumppanillesi avoimesti etukäteen

Älä pidä pelkojasi ja ahdistustasi itselläsi, vaan kerro niistä kumppanillesi. Älä valita siitä, miten kamalia sukulaiset ovat; keskity ilmaisemaan, mikä sinua huolettaa, ja pyydä kumppanisi apua. Ole suora pyyntöjesi kanssa.

Muodostakaa yhteinen rintama

Jos kumppani puolustaa ärsyttävää sukulaistaan ja menee tämän puolelle, luottamus liittoon voi rakoilla. Juhlapyhinä pahimmillaan koko suku vaatii pariskunnan kummankin osapuolen huomiota, jolloin riidan mahdollisuus on todellinen.

Muodostakaa yhteinen rintama, ja olkaa toistenne puolella. Myös vanhempien tulee ymmärtää, että heidän lapsensa liitto ja tämän kumppani ovat etusijalla.

Pane omat tarpeesi muiden edelle

Juhlavieraat alkavat ärsyttää usein siitä yksinkertaisesta syystä, että heitä täytyy jatkuvasti viihdyttää ja kestitä – tai niin ainakin uskottelemme itsellemme. Pane omat tarpeesi muiden edelle.

Mene ajoissa nukkumaan, vaikka vieras haluaa valvoa, ota pidempi suihku tai lähde lenkille, vaikka muut käskisivät sinun vain maata ja ”nauttia pyhistä”. Kuuntele kehoasi ja sen tarpeita.

Hengitä syvään

Tee ennen vierailua mielikuvaharjoitus: kuvittele, että haarniskaa suojaa sinua sukulaisten ilkeiltä sanoilta. Hengitä syvään. Sano itsellesi ”olen turvassa”.

Älä jää roikkumaan negatiivisiin asioihin, joille ettet voi mitään. Mummosi on valittaja? Sellainen hän vain on – 80 vuoden tapaa nipottaa kaikesta tuskin hävitetään juuri tänä jouluna, joten miksi stressata?

Muista, että joulu on vain kerran vuodessa

Joulu on kiireistä aikaa, jolloin kutsuja eri kyläpaikkoihin saapuu runsaasti. Vaikka tehtävää ja tavattavia olisi paljon, muista, että kyse on väliaikaisesta tilanteesta. Kun pyhät ovat ohi, arki jatkaa radallaan.

Artikkeli on uusinta vuodelta 2016.

Lue myös:

    Uusimmat