Arsenalin päävalmentaja valottaa erikoisia valmennusmetodejaan – ”Pelaajien kanssa täytyy synnyttää kitkaa”

Arsenalin päävalmentajaksi täksi kaudeksi siirtynyt espanjalainen Unai Emery on jo lyhyessä ajassa herättänyt niin positiivisia kuin negatiivisiakin otsikoita valmennusmetodeillaan.

Arsene Wengerin korvaajaksi saapunut Emery on luotsannut Arsenalia vaihtelevasti alkukauden aikana. Paikoitellen Arsenal on pelannut mahtavaa jalkapalloa, ja pallo on liikkunut mallikkaasti pelaajalta toiselle rikkoen samalla vastustajan puolustusmuodon. Kolikon kääntöpuolena ovat olleet myös heikot peliesitykset ja kärkijoukkueeksi aivan liian vuotava puolustuslinja.

Myös Emeryn pelaajavalinnat ovat herättäneet spekulaatiota. Viime kausina Arsenalin ehdottomiin avainpelaajiin lukeutunut Mesut Özil on jäänyt viime otteluissa useampaan otteeseen jopa kokoonpanon ulkopuolelle. Emery on tehnyt myös useita pelaajavaihtoja jo heti ensimmäisen puoliajan jälkeen, eikä ole pelännyt sekoittaa pakkaa kesken pelin. Kaikki tämä juontaa juurensa espanjalaisluotsin valmennusmetodeihin, jotka perustuvat psykologiaan, johon Emery on uransa aikana perehtynyt hyvinkin tarkasti.

– Tietyillä hetkillä pelaajien kanssa täytyy synnyttää kitkaa. Kitkan avulla voit saada heistä enemmän irti, enemmän kunnianhimoa tai ehkä jopa valituksia. Joukkueeseen kohdistuvalla valituksella voi olla myös positiivisia vaikutuksia, Emery perustelee Sky Sportsin mukaan.

Tällä tavalla on kuitenkin omat vaaransa, jotka myös Emery tiedostaa. Pahimmillaan pelaajan ja valmentajan välit voivat tulehtua, mikä vaikuttaa varmasti myös koko joukkueeseen.

– Managerina sinun on oltava varovainen, koska kitka voi rikkoa suhteen. Minä pyrin aina etsimään enemmän niin yksilöllisesti kuin kollektiivisestikin mukavien ja epämukavien keskustelujen kautta.

Emery pyrkii kaikella toiminnallaan maksimoimaan pelaajiensa suorituskyvyn. Erikoisilla menetelmillä on suuret riskinsä, mutta Emery ajattelee vain joukkueensa etua.

– Pääasia on kuitenkin se, että jokaisen jalkapalloilijan ominaisuuksia käytetään joukkueen hyväksi. Managerina tehtäväni on saada kaikki mahdollinen irti pelaajasta ja samaan aikaa varmistaa, että hän sopii joukkueeseen tehden kaikista parempia, Emery selventää.

Lue myös:

    Uusimmat