Ars Fennica -ehdokkaat Suomesta ja Baltiasta

Suomen suurinta kuvataidepalkintoa Ars Fennicaa on päässyt tavoittelemaan kolmen suomalaistaiteilijan lisäksi yksi taiteilija Latviasta ja yksi Virosta.

Suomesta ehdolle valikoituivat helsinkiläiset kuvataiteilijat Maria Duncker ja Seppo Renvall sekä lahtelaissyntyinen, mutta Saksan Weimarissa asuva Tea Mäkipää. Latviaa edustaa kuvataiteilija Katrina Neiburga ja Viroa valokuva- ja videotaiteilija Mark Raidpere. Liettuasta ei löytynyt sopivaa ehdokasta.

Tällä kertaa kaikki Ars Fennica -ehdokkaat ovat 60- ja 70-luvuilla syntyneitä. Mukana ei ole yhtään taidemaalaria, vaan ehdokkaat tekevät videotaidetta, installaatioita tai valokuvataidetta. Kansainvälisestikin arvostettu palkinto on 34 000 euroa. Ehdokkaat pääsevät myös pitämään yhteisnäyttelyn Amos Andersonin taidemuseossa Helsingissä ja Viron taidemuseossa Kumussa Tallinnassa.

Baltia on mukana ehdokasasettelussa toistamiseen. Edellisestä kerrasta on kulunut neljätoista vuotta.

-Ehdokkaat ovat 30-40-vuotiaita taiteilijoita, jotka ovat jo ehtineet pitkälle, mutta joilla on vielä edessäänkin paljon annettavaa, toimitusjohtaja Leena Niemistö summaa.

Palkintoehdokkaat valitsi Ars Fennica -palkintolautakunta, johon kuuluivat puheenjohtajana toimineen Niemistön lisäksi Kiasman entinen johtaja Tuula Karjalainen, kuvanveistäjä Matti Peltokangas ja taidemaalari Henry Wuorila-Stenberg.

-Valitsimme hyvän ja ehjän kokonaisuuden yhteisnäyttelyä silmällä pitäen. Kaikki ehdokkaat edustavat samantyyppistä happeningtaidetta. Aiemmin repertuaari on ollut laajempi, ja mukana on ollut enemmän myös perinteisten lajien edustajia, Niemistö kertoo.

Yleisö pääsee tutustumaan ehdokkaiden tuotantoon näyttelyssä, joka avautuu lokakuussa Amos Andersonin taidemuseossa Helsingissä. Vuoden 2009 alussa näyttely siirtyy Tallinnaan Viron taidemuseoon Kumuun.

Palkinnonsaaja julkistetaan Kumun näyttelyn avajaisissa noin vuoden kuluttua. Voittajan valitsee kansainvälinen asiantuntija, jonka nimi kerrotaan julkisuuteen keväällä. Hän tekee ratkaisunsa näyttelyn, portfolioiden ja taiteilijoiden kanssa käymiensä keskustelujen perusteella.

Niemistön mukaan video- ja valokuvataide ovat vallitsevimmat taiteenhaarat Baltiassa tällä hetkellä.

-Periaatteessa tekeminen on samanlaista kuin Suomessa, mutta varsinkin videoissa tulee myös eri maiden oma kulttuuri esille.

Viime vuonna kaikki ehdokkaat olivat suomalaisia. Palkinnon sai Markus Kåhre lontoolaisen Victoria Miro Galleryn johtajan Glenn Scott Wrightin päätöksellä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat