Arktinen merijää kutistui ennätyspieneksi

Arktinen merijää on kutistunut uuteen ennätykseen. Satelliittikuvien mukaan arktista merijäätä on 3,4 miljoonaa neliökilometriä. Se on pienin määrä sitten mittausten alkamisen vuonna 1979. Jään kutistumisesta kertoi Yhdysvaltain Kansallinen lumi ja jää - tietokeskus (National Snow and Ice Data Center, NSIDC).

- Olen hämmästynyt, että uusi ennätys on näin paljon edellistä pienempi. Edellinen ennätyshän mitattiin 2007 ja nyt merijää on kutistunut vieläkin enemmän. Arvatenkin muutaman vuoden kuluttua tehdään jälleen uusi ennätys, ennakoi johtaja Mikko Alestalo Ilmatieteen laitokselta.

Alestalon mukaan nyt mitattu ennätys vahvistaa sitä käsitystä, että muutokset tapahtuvat luonnossa hyppäyksittäin eikä tasaisesti. Muutokset arktisella alueella ovat tapahtuneet paljon nopeammin kuin ilmastomalleissa on ennustettu.

- Ilmastomallit ovat olleet liian varovaisia. Arktinen alue sulaa ennakoitua nopeammin. Arktinen alue on tärkeä indikaattori ilmastonmuutoksesta, koska se on kaikkein herkin lämpenemiselle, sanoo Alestalo.

"Tutkijat ovat huolissaan, poliitikot eivät"

Arktinen merijää on pienimmillään syyskuussa. Edellinen vuoden 2007 ennätys rikkoutui jo elokuun 26. päivänä ja sen jälkeen jää on sulanut edelleen nopeasti. Syynä arktisen merijään nopeaan sulamiseen on ilmaston lämpeneminen. Merivesi arktisen merijään alla on lämmennyt ja se sulattaa jäätä alta. Samaan aikaan lämpenevä ilma sulattaa jäätä päältä päin.

Vaikka ilmastonmuutos etenee, toimet sen hillitsemiseksi polkevat paikallaan.

- Tutkijat ovat huolissaan, poliitikot eivät. Nyt pitäisi vauhdittaa kansainvälisiä ilmastoneuvotteluja. Koko ajan tulee uutta tieteellistä näyttöä siitä, että ilmastonmuutos on todellinen uhka ja etenee. Nopeat toimet ovat tarpeen, vetoaa Alestalo poliitikkoihin.

Hän ei kuitenkaan usko, että uutinen arktisen merijään hupenemisesta ennätystahtiin herättäisi poliitikot.

- Olen aika epäileväinen. Ainakaan Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa ilmastonmuutos ei näytä olevan kärkiaiheita eikä Kiinankaan intresseihin tunnu ilmastonmuutoksen pysäyttäminen kuuluvan.

Arktisen merijään nopea sulaminen kesäisin saattaa vaikuttaa lähialueiden, myös Suomen ja Pohjois-Euroopan, ilmastoon. Jotkut tutkijat ovat arvelleet, että se toisi meille hyytäviä talvia.

- Pitää muistaa, että vuoden 2007 eli edellisen minimin jälkeen meillä oli ennätysleuto talvi 2008 eli suoraa vaikutusta tuskin on. Toisaalta sellaisia vaikutuksia voi olla, että kylmät talvet säilyvät Pohjois-Euroopassa kauemmin kuin muutoin ilmaston lämmetessä. Tämä on kuitenkin uusi tilanne, joka voi vaikuttaa ilmastoon, pohtii Alestalo.

Lue myös:

    Uusimmat