Mainos

Argentiina ryöpytti Uruguayta ja Metsä-Botniaa Haagissa

Kuulemiset jatkuvat Haagissa huomenna. Tuomioistuin antaa päätöksensä rakennustöiden mahdollisesta keskeyttämisestä todennäköisesti vasta viikkojen kuluttua.

Argentiina on ryöpyttänyt kovin sanoin naapurimaataan Uruguayta, kun Haagin kansainvälinen tuomioistuin alkoi tänään käsitellä Metsä-Botnian tehdashankkeesta syntynyttä kiistaa.

Samalla Argentiina syytti Metsä-Botniaa maiden välisen rajajoen saastuttamisesta ja ihmisten terveyden vaarantamisesta.

Metsä-Botnia sekä espanjalainen Ence rakentavat parhaillaan jättimäisiä sellutehtaita Uruguayjoen varteen. Argentiina haluaa tuomioistuimen keskeyttävän tehtaiden rakennustyöt, jotta niiden vaikutukset ympäristöön voidaan arvioida paremmin.

- Jo miljoona kuutiometriä maata on kaivettu tehtaiden tieltä. Hankkeilla on jo nyt vakavia vaikutuksia alueen turismiin ja muuhun elinkeinotoimintaan, ihmisoikeusjuristi Romina Picolotti Argentiinan delegaatiosta painotti.

Hänen mukaansa tehtaat pilaavat rajajoen herkän ekosysteemin ja uhkaavat paikallisten asukkaiden ihmisoikeuksia.

Argentiina perustaa syytteensä vuonna 1975 solmittuun rajajokisopimukseen, joka sääntelee Uruguayjoen käyttöä. Sopimuksen mukaan kaikista jokeen vaikuttavista hankkeista on ilmoitettava etukäteen eivätkä ne saa vahingoittaa ympäristöä.

"Pelkkää propagandaa"

Uruguayn mukaan Argentiinan perustelut ovat kuitenkin propagandaa, eivätkä perustu tosiasioihin.

- Tehtaat noudattavat korkeimpia mahdollisia kansainvälisiä standardeja sekä Uruguayn ympäristölakeja, jotka kuuluvat maailman tiukimpiin, Uruguayn delegaatiota johtanut Hector Gros Espiell vakuutti tuomareille.

- Mitään saastumisen riskiä ei ole, eikä mikään viittaa siihen tulevaisuudessakaan, hän jatkoi.

Uruguay kiistää myös, että se olisi millään tavoin rikkonut rajajokisopimusta. Samalla maa syytti Argentiinaa faktojen härskistä vääristelystä.

Metsä-Botnia ei ole oikeudenkäynnissä varsinainen osapuoli. Haagissa oli silti paikalla tarkkailemassa myös yhtiön edustajia.

Kuulemiset jatkuvat Haagissa huomenna. Tuomioistuin antaa päätöksensä rakennustöiden mahdollisesta keskeyttämisestä todennäköisesti vasta viikkojen kuluttua. Itse oikeudenkäynti voi venyä jopa vuosien mittaiseksi.

Botnian sellutehdashanke etenee aikataulussa

Botnian Fray Bentosin sellutehtaan rakennustyöt etenevät täysin aikataulussa, ja jätti-investointi valmistuu suunnitellusti. Tehdas aloittaa sellun tuotannon ensi vuoden kolmannella neljänneksellä, kerrottiin Metsä-Botniasta tänään. Argentiinan ja Uruguayn välinen poliittinen kiista ei vaikuta rakennustöihin.

Botnian omistajat UPM ja M-Real rakentavat sellutehtaan Uruguayhin turvatakseen kilpailukykyisen raaka-aineen saatavuuden paperitehtailleen. Noin miljardin dollarin selluhanke on Uruguayn historian suurin teollinen investointi.

Tehtaan kapasiteetti on noin miljoona tonnia selluloosaa vuodessa. Kaksi kolmasosaa raaka-aineesta tulee Botnian ja UPM:n yhteisyrityksen eukalyptusviljelmiltä. Tehtaan vuotuinen raakapuun tarve on noin 3,5 miljoonaa kuutiometriä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.