Mainos

Arafatin ja Peresin tapaaminen herätti toiveita

Israelin iskut palestiinalaisalueilla varjostivat Peresin ja Arafatin tapaamista.

Israelin ulkoministerin Shimon Peresin ja palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin tämänpäiväinen tapaaminen on herättänyt toiveita jännityksen lientymisestä Lähi-idässä. He keskustelivat lyhyesti Välimeren maiden talouskokouksen aikana, joka on meneillään Mallorcan saarella.

Kokouksessa puhunut Arafat sanoi palestiinalaisten olevan valmiita neuvottelemaan Israelin kanssa rauhanmahdollisuuksista. Hän uudisti myös esityksen kansainvälisen tulitaukoa valvovan tarkkailijajoukon perustamisesta, ja vaati Israelia vetämään joukkonsa Länsirannan palestiinalaisalueilta, minne joukot etenivät Israelin matkailuministerin murhan jälkeen kaksi viikkoa sitten.

Peres puolestaan vaati palestiinalaisia lopettamaan väkivaltaisuudet, mitä Israel pitää hänen mukaansa päätavoitteenaan ja ehtona joukkojensa perääntymiselle palestiinalaisalueilta. Peres sanoi myös pääministeri Ariel Sharonin olevan valmis neuvotteluihin.

Peresin ja Arafatin tapaaminen Mallorcalla oli ensimmäinen kerta sen jälkeen kun nämä sopivat 26. syyskuuta osapuolten välisestä tulitauosta, mikä ei kuitenkaan pysäyttänyt väkivaltaisuuksia.

Runsaan vuoden jatkuneen palestiinalaisten kansannousun aikana on saanut surmansa liki 740 palestiinalaista ja 190 israelilaista.

Peres ja Arafat matkustavat Mallorcalta Brysseliin, missä he tapaavat maanantaina EU:n korkeinta johtoa erikseen. Tapaamisiin osallistuvat EU:n puheenjohtajamaan pääministeri Guy Verhofstadtin, ulkoministeri Louis Michelin ja EU:n ulkopoliittisen edustajan Javier Solanan, Belgian hallituksen edustaja kertoi.

Israelin armeija tuhosi taloja Gazassa

Israelin armeija on tänään tuhottu neljä rakennusta Gazan kaistan eteläosassa palestiinalaisten hallinnoimilla alueilla, kertoivat palestiinalaislähteet. Palestiinalaisten mukaan Israelin armeijan panssarivaunut tunkeutuivat Rafahin alueelle, ja joukot tuhosivat syyttä kaksi taloa. Israelin armeijan mukaan yksi talo tuhottiin, koska se oli tarkka-ampujien piilopaikka.

Rafahin pohjoispuolella kaksi taloa vaurioitui pahasti, kun israelilaissotilaat ampuivat niihin kranaatteja, kertoivat palestiinalaiset. Israelin armeijan tiedottaja sanoi sotilaiden vastanneen palestiinalaisten hyökkäyksiin.

Israelin sotilaiden kerrottiin myös ampuneen kyynelkaasua ja kumipäällysteisiä luoteja opiskelijamielenosoittajia kohti Ramallahin yliopiston läheisyydessä Länsirannalla.

Israelin armeijan mukaan yksi israelilaissotilas sai eilen surmansa Ramallahin kaupungin tarkastuspisteellä. Yhden sotilaan kerrottiin haavoittuneen. Palestiinalainen ääriryhmä Al Aksan prikaatit ilmoitti olevansa surmasta vastuussa.

(MTV3-STT-AFP-AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.