Mainos

Arabiliiton huippukokous päättyi

Arabimaiden johtajat ovat päättäneet kaksipäiväisen kokouksensa Jordanian pääkaupungissa Ammanissa.

Arabiliiton huippukokous päättyi

Kokouksen aikana arabijohtajat pääsivät yhteisymmärrykseen suhtautumisestaan Israeliin, mutta Irakin ja Kuwaitin selkkauksiin yhteistä mielipidettä ei löytynyt.

Arabit päättivät antaa palestiinalaisille täyden tukensa mm. boikotoimalla Israelia. Maat päättivät myöntää yli 1,5 miljardia markkaa hätäapua palestiinalaishallinnolle seuraavan puolen vuoden aikana. Arabijohtajat syyttivät lisäksi Israelia siitä, ettei se ole pitänyt kiinni vuonna 1991 alkaneen Lähi-idän rauhanprosessin periaatteista. Huippukokouksen loppuasiakirjan mukaan arabimaiden tulisi pidättäytyä uusista diplomaattisista tai taloudellisista suhteista Israelin kanssa. Asiakirjassa ei kuitenkaan vaadittu, että Egyptin ja Jordanian pitäisi katkaista suhteensa Israeliin.

Irakin ja Kuwaitin välinen kiista osoittautui liian vaikeaksi ratkaista useiden arabimaiden kiihkeistä välitysyrityksistä huolimatta. Irak haluaa, että arabimaat auttavat sitä pääsemään eroon 11 vuotta voimassa olleista YK:n pakotteista. Samoin se haluaa, että Pohjois- ja Etelä-Irakiin julistettu lentokielto kumottaisiin. Kuwait ja Saudi-Arabia suhtautuvat sen sijaan edelleen epäilevästi naapurinsa aikeisiin. Maat kehottavat Irakia noudattamaan mm. YK:n turvallisuusneuvoston päätöstä, jossa vaaditaan Irakia hävittämään joukkotuhoaseensa.

Arabiliiton kaksipäiväinen kokous päättyi tänään Ammanissa. Kyseessä oli arabimaiden ensimmäinen varsinainen huippukokous kymmeneen vuoteen.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.