Arabianrannan lapsisurman koko oikeudenkäynti salattiin omaisten pyynnöstä – 37-vuotiasta miestä syytetään siskonpoikansa murhasta: "Vanhemmat eivät halua enempää lisäkärsimystä"

3:49

Helsingin käräjäoikeus käsittelee tänään viime joulukuussa Helsingin Arabianrannassa tapahtunutta lapsen puukotusta. 37-vuotiasta miestä syytetään 7-vuotiaan siskonpoikansa murhasta. Eno puukotti pojan kuoliaaksi jouluaattoiltana siskonsa kodissa.

Käräjäoikeus päätti jo etukäteen, että koko oikeudenkäynti on kaikilta osin salainen. Yleisöä ei päästetty edes käymään istunnon alussa salissa kuulemassa salaamispäätöstä.

Omaisten vaatimuksesta

Suljetun käsittelyn syynä on muun muassa tarve salata uhrin ja tämän perheen yksityisyyttä.

Uhrin omaiset perustelivat vaatimustaan suljetusta käsittelystä halulla turvata muun muassa uhrin alaikäisen sisaruksen yksityisyyttä ja rajoittaa rikoksen aiheuttamaa kärsimystä. Lisäksi rikos tapahtui perheen kotona, joten jutussa tulee esiin heihin liittyviä arkaluontoisia tietoja.

– Tapahtuneen jälkeen perhe on tehnyt järjestelyjä suojatakseen uhrin sisarusta asiaan liittyviltä yhteydenotoilta ja puheilta. Asia on saanut huomattavaa julkisuutta, eivätkä vanhemmat halua enempää lisäkärsimystä tai vahinkoa aiheuttavaa julkisuutta, oikeus totesi päätöksessään.

Omaisten ja uhrin yksityisyyden lisäksi suljetun käsittelyn puolesta puhuu käräjäoikeuden mukaan myös se, että henkilötodistelussa joudutaan käsittelemään syytetyn terveystietoja, jotka ovat salassa pidettävää tietoa.

Syyttäjä: Yleensä osittain julkisia

Syytetyn miehen asianajaja Jarkko Jaatela totesi ennen oikeudenkäynnin alkua, että oikeuden salaamispäätös perustuu ennen kaikkea oikeudenomistajien eli uhrin omaisten vaatimukseen, ei syytetyn miehen.

Syyttäjä Eija Velitski ei vastustanut oikeuden salaamispäätöstä, mutta hän sanoi ennen istunnon alkua medialle, että yleensä lapsiin kohdistuvia rikoksia on pystytty käsittelemään edes osittain julkisesti.

Syyttäjä sanoi itsekin toivovansa, että oikeus antaa asiassa jonkinlaisen julkisen selosteen, koska rikos kuohutti talvella koko Suomea.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja