Arabianrannan ekaluokkalaisen murha herättää ihmisissä kysymyksiä turvallisuudesta ja luottamuksesta – Kirkkoherra Kari Kanala: "Tämä on saanut minut rukoilemaan"

"Murha herättää kysymyksiä turvallisuudesta ja luottamuksesta" 1:32

Helsingin Arabianrannassa jouluaattoiltana tapahtunut pieneen lapseen kohdistunut henkirikos on herättänyt alueen asukkaissa paljon kysymyksiä.

Alakouluikäinen poika kuoli henkirikoksen seurauksena jouluaattoiltana. MTV Uutisten tiedon mukaan kyseessä oli ekaluokkalainen lapsi. Poliisi on pidättänyt murhasta epäiltynä vuonna 1982 syntyneen miehen.

Paavalin seurakunnan kirkkoherra Kari Kanala on kohdannut eilen ja tänään murheellisia alueen asukkaita.

– Ihmiset ovat halunneet keskustella murheista. Siitä mitä tämä heissä herättää, ja ehkä kysymyksiä luottamuksesta ja turvallisuudesta. Olemme luottamusyhteiskunta, ja sen mukaan meidän pitäisi pystyä toimimaan.

– Ihmiset kokevat tämän vahvasti vääräksi, ja se ainutlaatuisuus mitä lapsessa on, sen rikkominen rikkoo myös meissä jotain.

Aina papillakaan ei ole sanoja

Kanala keskusteli eilen ja tänään ihmisten kanssa seurakunnan tiloissa ja alueen asukkaiden järjestämässä muistotilaisuudessa. Aina papillakaan ei löydy sanottavaa kysymysten edessä.

– Yksi vastaus on, että ei ole välttämättä sanoja. Pyrin enemmän kuuntelemaan ja olemaan läsnä.

– Voin puhua armollisesta Jumalasta, mutta sillä hetkellä, kun menetetään jotain, kysymys on, onko se turhaa puhetta. Mutta kun katsotaan asioita laajemmalti, voidaan luottaa siihen, että Jumala kantaa.

"Tämä on saanut minut rukoilemaan"

Ikävän ja ahdistavan tilanteen keskellä Kanala kehottaa ihmisiä toiveikkuuteen ja miettimään, miten jokainen voisi kohdella toisiaan ystävällisesti ja luoda turvallisempaa maailmaa.

– Teodikean ongelma on, että jos Jumala on hyvä ja kaikkivaltias, miksi maailmassa on pahuutta. Me tiedetään, että on pahuutta. Pitääkö meidän luopua jostain, että Jumala ei olisikaan kaikkivaltias tai hyvä? Me emme voi loputtomasti teoretisoida näitä asioita.

– En voi laittaa sanoja Jumalan suuhun. Olen koittanut tämän kautta opetella, että enemmän kuin puhun Jumalasta ihmisille, puhun ihmisistä Jumalalle.

Kanala kertoo pienen lapsen kuoleman saaneen hänet rukoilemaan enemmän.

– Olen aika huono rukoilemaan, mutta tämä on saanut minut rukoilemaan ihmisten hädän puolesta.

Voimia harrastuksesta

Kirkkoherra Kanalan joululoman vietto keskeytyi, kun hän sai puhelun alueen asukkaalta lapsen kuolemasta. Turkuun joulun viettoon matkalla ollut Kanala ajoi illaksi takaisin Helsinkiin seurakuntalaisten pariin.

Kirkkoherra on lohduttanut ja kuunnellut ihmisten murheita, joten läheisten tuki on tärkeää hänellekin.

– Oma perhe ja läheiset ovat tosi tärkeitä.

Hän kertoo keräävänsä voimia harrastuksen parissa, jolloin ajatukset saa siirrettyä hetkeksi toisaalle.

– Tämä tilanne saa laittamaan lenkkikengät jalkaan ja lähtemään liikkeelle. Huomenna menen pelaamaan jalkapalloa, ja tuntiin en mieti mitään muuta kuin mihin juoksen ja mihin syötän.

– Se voi olla lapsellista, mutta se auttaa.

Lue myös:

    Uusimmat