Pridessa pahoinpidelty Patrick Tiainen kasvoleikkaukseen – kertoi MTV:lle vammoistaan ja hyökkäystä seuranneista herjauksista: "Ei anneta vihan voittaa"

Pride-tapahtumassa pahoinpidelty Patrick odottaa kasvoleikkausta – kertoo MTV Uutisille voinnistaan 4:07
Katso Patrickin haastattelu!

Patrick Tiainen pahoinpideltiin vakavasti viime sunnuntaina hänen puhuessaan Tallinnassa Pride-tapahtumassa. Hän kärsi hyökkäyksessä useista kasvomurtumista, jotka vaativat leikkaushoitoa.

– En halua valehdella, ei tässä kovin hyvä olo ole, Tiainen kertoo MTV Uutisille puhelimitse. 

– Voimakkailla lääkkeillä kivut pysyvät kurissa, mutta mitään ei pysty tehdä. Pienikin rasitus lisää heti kipuja. 

Tiainen kertoo kasvojen turvotuksen olevan yhä vahvaa, minkä takia pitkään puhuminen on hankalaa.

– Torstaina on sitten leikkaus, jossa pyritään korjaamaan tätä vahinkoa asettamalla kasvoihin titaani- tai teräslevy, mihin näitä rikkoutuneita luita ja luiden palasia sitten kiinnitellään.

Uusi hyökkäys somessa

Kokemus on ollut fyysisen lisäksi myös henkisesti raskas. 

Tiainen kertoo, että hänen mielensä ”vielä hakee paikkaa, mihin asettua”. 

– Omaa toipumista vähän haastaa se, että on aika paljon tullut aika haastaviakin yhteydenottoja, joissa on ehkä toivottu, että en olisi ollut kävelykuntoinen tai olisi pitänyt lyödä toiseenkin silmään, Tiainen sanoo. 

Hän kertoo toivovansa, että kritisoivia viestejä lähettävät löytäisivät toisen kanavan purkaa tuntemuksiaan, jotta hän voisi keskittyä toipumiseen.  

– Se on ollut hirmu yllättävää, Tiainen toteaa saamistaan viesteistä. 

– En osannut ollenkaan varautua tai ajatella, että näin kävisi. En sitten tiedä, onko meillä pinnan alla tarvetta keskustelulle. Tämä voimakkuus kertoo ainakin minulle, että jollekin on nyt selkeä tarve.

Katso myös: Patrick Tiaisen homoutta yritettiin "parantaa" testosteronilisällä ja demoneita karkottamalla

Patrick Tiaisen homoutta yritettiin "parantaa" testosteronilisällä ja demoneita karkottamalla 6:18

”Näin käy, kun poikkeaa luomisjärjestyksestä”

Tiainen on aikaisemmin elämässään toiminut pastorina ja käynyt läpi eheytyshoitoja, joiden tavoitteena oli muuttaa hänen seksuaalinen suuntautumisensa heteroksi.

Hän kertoo osan saamistaan viesteistä keskittyvän vahvasti hengellisiin asioihin. 

– On ollut hyvin voimakkaita keskusteluja siitä, että tämä nyt oli Jumalan tuomio, ja näin käy, kun poikkeaa luomisjärjestyksestä.

Tiainen toteaa, ettei ole oikea henkilö, jolle vastaavia ajatuksia tulisi purkaa.

– Peräänkuulutan hengellisten yhteisöjen johtajien vastuuta, että he käyvät näitä keskusteluja yhteisöjen sisällä sekä ihmiskuvasta että siitä, miten tälläisissa tilanteissa on hyvä tuoda tai olla tuomatta ilmi omaa näkemystä.

Tiainen myös toteaa ajattelevansa, että monet hänelle negatiivisia viestejä lähettävistä eivät edes välttämättä kuulu tiiviisti seurakuntaan.

– He voivat ehkä ammentaa ajatuksiaan netistä tai muualta, voi olla hankala edes tavoittaa sellaisia ihmisiä.

Tiainen toteaa, että hänen saamansa viestit osoittavat, että tilanteesta täytyy keskustella.

– Toivon, että hengelliset johtajat ymmärtävät, että meillä on yhteinen vastuu siitä, miten me opetamme ja millaisia malleja ihmiset saavat, hän sanoo.

– Keskeinen ajatus, mikä itselläni on ollut näiden päivien aikana, että viha ei kasva väkivallaksi tyhjästä, vaan se tarvitsee aina jotakin rakenteita ja jos ei muuta, niin ainakin hiljaista hyväksyntää. 

Tiainen toteaa myös, että kivun ja negatiivisten viestien keskellä hän on saanut myös paljon rakkaudentäyteisiä viestejä sekä ystäviltään että tuntemattomilta.

– Ollaan asioista sitten eri mieltä tai samaa mieltä, väkivalta ei kuitenkaan saa koskaan olla vaihtoehto. On tuntunut lohdulliselta huomata, että enemmän on niitä, jotka jakavat sen ajatuksen, kuin niitä, jotka ajattelevat, että sain ansioni mukaan.

Juttu jatkuu postauksen jälkeen.

”En tiedä, toivummeko tästä koskaan”

Tiainen kertoo muistikuviensa sunnuntain tapahtumista olevan hatarat. 

Hän oli puhunut Baltic Pride -tapahtuman päätöspäivänä Tallinnassa, ja kertonut kymmenkunnalle tapahtumaan osallistuneelle oman elämäntarinansa.

– Esitin anteeksipyyntöä läsnäolijoille siitä, miten heitä on ehkä satutettu Jumalan nimissä tai hengellisiin asioihin vedoten, kun nuori mies astui sisälle ja kysyi, ”missä se homo pastori on”.

– Sen tiedän, että naamaa on kovin murjottu, kun näin monta luuta on rikki. 

Mies oli lyönyt Tiaista nyrkeillään sekä yrittänyt puukottaa tätä. 

Sivulliset saivat miehen vedettyä maahan, jolloin tämä oli tapahtumaan osallistujien mukaan huutanut venäjäksi ”Jumalan kostoa” ja ”Jumalan vihaavan homoja”. 

Hyökkäyksessä loukkaantui Patrickin lisäksi kaksi muuta, jotka puolustivat häntä hyökkäykseltä. 

Kaikki kolme ovat päässeet pois sairaalasta.

– Kaikki ovat olleet hyvin järkyttyneitä. Viesti Virosta on ollut, että kaikki, jotka paikalla ovat olleet, oireilevat eri tavalla tilanteen vuoksi. 

Tiainen kertoo paikalla olleen ihmisiä, joilla aikaisempaa taustaa pahoinpitelyn uhriksi joutumisesta.

– Yksi heistä sanoi sen hyvin: ”En tiedä, toivummeko tästä koskaan,” hän sanoo. 

– Kun kuvittelee, että nyt ollaan turvallisessa ympäristössä ja sitten tulee näin ennalta-arvaamaton hyökkäys, se on omiaan aiheuttamaan syviä haavoja.

Tiainen ei ole kuullut hyökkääjästä tai tilanteen tutkinnasta tarkemmin.

– Ehkä hyvä niin, hän sanoo. 

– On niin paljon ajatuksia vielä omaan toipumiseen liittyen, että on vaikeaa ulottaa ajatuksia sinne asti. 

Pridea juhlitaan kesäkuussa

Kesäkuussa vietetään seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kunnioittavaa Pride-kuukautta.

Suoraan sateenkaariyhteisöön kohdistuvat hyökkäykset herättävät Tiaisessa huolta ja surua.

 – Sen myötä, että ihmiset näkevät, että tässä on kyse jostain ideologiasta eikä ihmisistä, ihmisten on ehkä helpompi oikeuttaa itselleen kaikenlaisia tekoja, jotka aiheuttavat toisille kipua ja kärsimystä, hän sanoo.

Hän korostaa yhteiskunnassa käytävän keskustelun tärkeyttä, ja toteaa, että ennakkoluuloja kohdataan parhaiten oikealla tiedolla.

– Ajattelen, että meidän olisi tärkeää korostaa niitä perusasioita, minkä vuoksi koko Pride protestina on lähtenyt liikkeelle. Sitä oikeutusta, tasa-arvoa, turvaa ja samanlaisia mahdollisuuksia elämään, hän sanoo.

– Ei anneta vihan voittaa. Uskon, että rakkaus on suurempi murtava voima tässä maailmassa.

 

Lue myös:

    Uusimmat