Mainos

Apec-johtajat tuomitsivat terrorismin

Aasian ja Tyynenmeren alueen maiden johtajat tuomitsivat tänään yhteisessä julkilausumassa kovasanaisesti Yhdysvaltoihin kohdistuneet terrori-iskut. He vakuuttivat myös sitoutuvansa terrorismin torjuntaan. Terrorismikannanotto oli ensimmäinen poliittinen julkilausuma Aasian ja Tyynenmeren maiden talousyhteistyöjärjestön Apecin 12-vuotisessa historiassa.

Shanghain huippukokouksen 20 osanottajamaata - näiden joukossa Kiina, Venäjä ja Japani - lupasivat estää "terrorismin kaikissa muodoissaan" ja tiivistää yhteistyötä terroristien kiinnisaamiseksi.

Myös Yhdysvallat on Apecin jäsen. Kannanotto sivuutti Yhdysvaltain sotilasiskun Afganistaniin, joka suojelee terrori-iskuista epäiltyä Osama bin Ladenia. Tämän taustalla on kahden Apecin muslimienemmistöisen jäsenmaan Indonesian ja Malesian varauksellinen suhtautuminen sotilasoperaatioon.

Shanghain huippukokous asettui myös tukemaan maailmankaupan vapauttamista koskevan uuden WTO:n neuvottelukierroksen järjestämistä ensi kuussa. Apec-maiden johtajien mielestä WTO-neuvotteluilla on kiire maailmanlaajuisen taloustaantuman oloissa. Apeciin kuuluu 21 maata, mutta Taiwan boikotoi Shanghain kokousta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.