Mainos

Apec hyväksyi uudet jäsenmaansa

Venäjä, Vietnam ja Peru hyväksyttiin Aasian ja Tyynenmeren maiden yhteistyöjärjestön Apecin jäseniksi järjestön ministeriedustajien kokoonnuttua tänään Malesian pääkaupungissa Kuala Lumpurissa. Uudet jäsenet mukaanlukien Apec-maita on nyt kaikkiaan 21.

Kokousta isännöivä Malesian kauppa-ja teollisuusministeri Rafidah Aziz toivotti uudet jäsenet muodollisesti tervetulleiksi alueelliseen ryhmään.

Lauantaiaamupäivän ministerineuvottelujen jälkeen ei saatu aikaan sopua kaupan vapauttamisesta useilla eri sektoreilla ensi vuoden aikana. Kauppavapaudet ovat olleet esillä alueen taloudellisista kriiseistä keskusteltaessa, mutta Japani on viivyttänyt nopeisiin ratkaisuihin pyrkineitä kumppaneitaan. Ministerit sanoivatkin, että kaupan vapauttamiseen johtavista keinoista jatketaan keskustelua vasta sunnuntaina. Apec-maiden yhteenlaskettu kansantuote on yli puolet maailman bruttokansantuotteesta. Kehittyneiden maiden välille on tarkoitus synnyttää vapaakauppa-alue vuoteen 2010 mennessä.

Anwarin kohtelu huomion kohteena

Kanadan ulkoministeri Lloyd Axworthy tapasi kokouksen ulkopuolella Malesian virasta erotetun entisen varapääministerin Anwar Ibrahimin vaimon Wan Azizah Wan Ismailin näpäyttääkseen Malesian hallitusta. Anwaria vastaan nostettuja syytteitä seksuaalisista väärinkäytöksistä ja lahjonnasta puitiin oikeudessa useiden päivien ajan aiemmin tässä kuussa, jolloin Anwar sanoi tiedotusvälineiden edustajille, että Malesian pääministeri Mahathir Mohamad on menettänyt oman kansansa ja kansainvälisten johtajien tuen, ja lisäsi etteivät ulkomaiset johtajat aio tavata häntä (Apecin talouskokouksen yhteydessä).

Anwaria vastaan on nostettu kaikkiaan 10 syytettä, jotka hän on kiistänyt. Anwarin mukaan kyse on poliittisesta ajojahdista, jonka tarkoituksena on murskata hänen poliittinen tulevaisuutensa. Vastalauseena Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton ja Kanadan pääministeri Jean Chretien ovat kieltäytyneet tapaamasta Mahathiria Apecin kokouksen yhteydessä. Kokouksen varsinaiset huipputapaamiset on määrä järjestää ensi viikon tiistain ja keskiviikon aikana, paikalle odotetaan Clintonin lisäksi mm. Venäjän pääministeriä Jevgeni Primakovia.

Aktivistit peräävät ihmisoikeuksia

Malesian poliisi valmistautui lähettämään mellakkapoliiseja pääkaupungin keskustaan siltä varalta, että Anwarin kannattajat järjestävät suunnittelemansa mielenosoituksen. Viranomaiset kuitenkin odottivat mielenosoituksen sujuvan rauhallisesti. Malesialaiset ja maahan saapuneet ulkomaiset aktivistit vaativat Apec-johtajia keskittymään ensi viikolla ihmisoikeuskysymyksiin.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.