Anu-Maarit Kosken ura kansainvälisenä huippumallina alkoi IRC-galleriasta – työn nurja puoli näyttäytyi etenkin Ranskassa: "Se on aikamoinen paine..."

Anu-Maarit Koski teki kymmenvuotisen uran kansainvälisenä huippumallina, kunnes hän päätti palata takaisin koti-Suomeen. Vuosikymmenen aikana hän pääsi kosketuksiin niin ammatin valo- kuin varjopuolienkin kanssa.

Vuonna 2008 Brand Model Management -mallitoimiston malli bongasi tervajokelaisen Anu-Maarit Kosken kuvat IRC-Galleria-palvelusta. Tämä näytti vaaleakutrisen pohjalaistytön otokset pomolleen.

Ei aikaakaan, kun Koski sai kutsun tulla näyttäytymään paikan päälle Brand Model Managementille Helsinkiin. Aluksi asia mietitytti. Tutuillakaan ei ollut kokemusta muotimaailmasta. Ainoa käsitys mallin työstä oli muodostunut lähinnä televisiossa pyörineen Huippumalli haussa -ohjelman kautta.

Lopulta Koski päätti kuitenkin tarttua tilaisuuteen.

– Ajattelin, että ehkä minä rohkenen, mitään en menetä. Mutta vähän tuntui hassulta, kun en yhtään tiennyt mitä pitäisi odottaa, millainen se maailma on, Koski muistelee MTV Uutisille.

Muutaman tunnin tapaamisen aikana mallitoimiston väki antoi Koskelle kattavan kuvan siitä, minkälaista on työskennellä mallina Suomessa ja ulkomailla. Kuvaajan kanssa oli sovittu myös testikuvauksesta. Hyvin nopeasti Koskelle sanottiin, että hänet halutaan mallitoimiston listoille, mikäli hän itse niin tahtoo.

Tuosta tapaamisesta alkoi Kosken 10 vuotta kestänyt ura huippumallina, aluksi Suomessa ja sittemmin ympäri maailmaa.

Ovet mallin työhön ulkomailla avautuivat, kun mallitoimisto, jossa Koski aloitti työt Suomessa, lähetti hänen kuviaan näytille ulkomaisiin mallitoimistoihin. Moni suuri ulkomainen toimisto oli halukas ottamaan Kosken oitis listoilleen.

Kosken ensimmäinen ulkomaille sijoittunut mallinkeikka oli Saksassa, josta matka jatkui Singaporeen ja Etelä-Koreaan. Seuraavaksi kohteina olivat Lontoo, Pariisi ja New York. Hän poseerasi muun muassa Italian Voguessa ja naistenlehti Harper’s Bazaarissa.

– Aika nopeasti se sitten lähti, kun meni ensimmäiselle matkalle, Koski sanoo.

Kun Koski oli kävellyt kymmenen vuoden ajan ulkomaisilla catwalkeilla ja poseerannut lukuisissa kansainvälisissä lehdissä, hän päätti palata takaisin Suomeen. 30-vuotissyntymäpäivien lähestyessä hänelle tuli tunne, että on tehtävä jotain muutakin.

Kosken päätökseen palata takaisin Suomeen vaikutti myös se, että casting-tilaisuuksissa alettiin kiinnittää enenevissä määrin huomiota mallien someseuraajien määrään.

– Ei enää periaatteessa kiinnostanut, mitä kuvia sinulla on, ovatko ne Voguesta ja ties mistä lehdistä. Se meni enemmän siihen, että kunhan on seuraajia, hän kertoo.

Nykyisin Koski opiskelee viimeistä vuotta ammattikorkeakoulussa ja työskentelee kauppakeskus Sellon Synsam-optikkoliikkeen liikevastaavana. Maaliskuussa hän siirtyy liikevastaavaksi Helsingin keskustaan avattavaan uudenlaiseen Synsam-liikkeeseen, jonka pääasiassa on kestävä kehitys.

Koski ei ole kuitenkaan ole tänäkään päivänä karistanut mallin työn tomuja täysin jaloistaan, vaan on edelleen suomalaisen Paparazzi-mallitoimiston listoilla, jonne hän vaihtoi vuonna 2015.

Valo- ja varjopuolet

Kosken mukaan hän pääsi ulkomailla työskennellessään vierailemaan paikoissa, joissa ei luultavasti olisi muuten koskaan käynyt. Matkaillessaan ja eri maissa asuessaan hän oppi paljon erilaisista kulttuureista. Koski kertoo, että ulkomailla työskenteleminen muutti häntä ihmisenä.

– Olin tosi ujo silloin kouluaikoina. Sitten opin, että jos ei puhu, niin ei niitä töitä kyllä saa. Että vaikka näyttäisit kuinka hyvältä, niin täytyy olla myös persoona.

Kuten monissa töissä, myös mallina työskentelyssäkin on varjopuolensa.

– Totta kai ala on raadollinen. Nykyään se on kehopositiivisempi, mikä on hyvä, mutta silloinkin kun itse olen tehnyt, niin se on ollut sitä, että tyttöjä mitataan joka viikko mittanauhalla, että he pysyvät tietyissä mitoissa, Koski kertoo.

Etenkin Ranskassa painotetaan Kosken mukaan sitä, että mallien tulisi olla hyvin hoikkia. Yksikin senttimetri saattaa määrittää sen, nähdäänkö malli sopivan kokoisena vai "liian suurena".

– Tytötkin ovat niin pitkiä, niin monille ei ole luontaista, että on vaadittavissa mitoissa. Se on aikamoinen paine henkisesti, mitä malleille annetaan, Koski sanoo.

Koski kertoo, ettei hänkään ole säästynyt näytät hyvältä, mutta voisit olla vähän pienempi -kommenteilta. Hän pyrkii suhtautumaan laihdutuskehotuksiin toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos -tyylisesti.

Kosken mukaan ala on kuitenkin ottanut viime vuosina askeleen kehopositiivisempaan suuntaan. Muun muassa aikakauslehtien sivuilla ja erilaisissa mainoskampanjoissa törmää nykyään useammin eri kokoisiin ja näköisiin malleihin.

Koski kehottaakin mallin urasta haaveilevia pitämään oman äänensä ja "järjen päässä".

– Jos vaaditaan ihan jotain överiä, että laihduta 10 kiloa tai vastaavaa, niin yritä muistaa, mikä on itsellesi ja terveydellesi tärkeää. Ettei sokeana tee kaikkea mitä pyydetään.

Legendaarinen Huippumalli haussa palaa ja haastaa muotimaailmaa 2020-luvulle. Muotimaailma ja sen ihanteet ovat viime vuosina kokeneet suuren muutoksen moninaisempaan suuntaan, siitä esimerkkeinä Brittien Vogue, Indya Moore, Ashley Graham, Harry Styles ja Halima Aden. MTV:n uudella Huippumalli haussa -kaudella etsitään 2020-luvun huippumallia, jolla on edellytykset luoda uraa sekä Suomessa että kansainvälisesti.

Ohjelman esitysajankohta julkistetaan myöhemmin.

Lue myös:

    Uusimmat