Erikoishaastattelu: Miten vantaalaistytöstä tuli näytöslavojen kuningatar? Suvi Koposen uskomaton matka Mallikoulusta maailmalle

Suvi Koponen on suomalainen huippumalli, joka on saavuttanut urallaan lähes kaiken mahdollisen. Nyt hän on 30-vuotias ja elämänsä käännekohdassa. 


Vuonna 2005 Suvi Koponen oli 16-vuotias vantaalaistyttö, joka osallistui uuden Mallikoulu-ohjelman karsintoihin. Keväällä 2018 hänen nimensä on Suvi Riggs ja hän on muotimaailman jumaloima huippumalli, joka täytti hiljattain 30 vuotta ja synnytti toisen lapsensa suihkussa seisten.

Mistä kaikki alkoi?

Vuonna 2005 elettiin aikaa ennen sosiaalisen median valtakautta. Ei ollut Instagramia, missä nuoret voivat julkaista kuvia kasvoistaan ja jonka kautta mallitoimistot voisivat löytää tuoreita nimiä listoilleen. Vaikka ala on pullollaan satumaisia tarinoita siitä, miten mallitoimiston kykyjenetsijä bongasi tulevan supermallin sattumalta ostarilla, todellisuudessa mallimaailmassa noteeratuksi tuleminen vaati päämäärätietoista ovelta ovelle kiertämistä. Ja jos suomalainen malli halusi ammatistaan leipätyön, piti tähdätä kansainvälisille markkinoille.

Tositelevisio sen sijaan oli kovaa huutoa vuonna 2005. Yhdysvaltalainen Huippumalli haussa (America’s Next Top Model) oli rantautunut Suomeen pari vuotta aiemmin ja nyt sille luotiin suomalainen vastine, Mallikoulu.

Ohjelman käsikirjoittaja Marita Hakala piti selvänä sitä, että kaikki ohjelman esiintyjät ja opettajat olivat kansainväliset meriitit täyttäviä ammattilaisia, jotta myös ohjelmaan osallistuneilla oppilailla olisi parhaat mahdolliset eväät kansainvälisille markkinoille.

– Oli onni löytää muun muassa pitkän ammattimallinuran tehneet Nora Vilva ja Kalle Kuvaja juontajiksi. Ja Pasi Loijas oli todellinen helmi luokanvalvojana, Hakala muistelee.

Itsekin näyttävän uran muotimaailmassa tehnyt Hakala painottaa, että ohjelman tavoitteena oli löytää kansainvälinen ammattimalli, koska voittajalle oli luvassa mallisopimus Milanoon, Pariisiin ja New Yorkiin Womenin listoille. Se, oletko ammattimalli vai huippumalli, on kuitenkin eri asia.

– Se, että ohjelman voittajasta tuli kansainvälinen huippumalli, oli huikea yllätys. Suvi on harvinainen löytö, koska noin täydellisesti malliksi sopivia on todella pieni prosentti maailman väkiluvusta, Hakala alleviivaa.

"Voittaja on siinä"

Marita Hakala muistaa tarkasti sen hetken, kun hän näki 16-vuotiaan Suvi Koposen ensimmäisen kerran.

– Hän tuli ystävänsä kanssa Helsingin karsintoihin ja ajattelin heti, että kisan voittaja on siinä, hän toteaa epäröimättä.

Ajoittain Hakala oli mielipiteensä kanssa yksin. Hän joutui puolustamaan Koposen jatkoonpääsyä jo osakilpailun karsinnassa ja moneen otteeseen ohjelman aikana.

– Suvi oli Suomen silloisille mallimarkkinoille liian laiha ja iho oli karsinnoissa huonossa kunnossa. Myös hänen catwalk-kävelynsä oli alussa porukan huonointa ja ryhdissä oli parantamisen varaa, Hakala luettelee asioita, jotka olivat pielessä.

Vähintään yhtä moni asia oli kuitenkin kohdallaan. Mallikoulun ensimmäisessä jaksossa tuomaristoon kuuluva Laila Snellman hehkutti sitä, kuinka hoikka Suvi oli pituisekseen nuoreksi naiseksi – suomalaisilla kun tuppaa olemaan turhan leveä lantio.

– Suvilla tietenkin on upea ulkonäkö; korkeat poskipäät ja kaunis luusto. Hän on erittäin kuvauksellinen, kasvot ovat symmetriset, vartalo sopusuhtainen ja hän on todella pitkäraajainen, joka lisää kuvauksellisuutta, Hakala suitsuttaa.

Kaiken muuttanut muotinäytös

16-vuotias Suvi tuli, näki ja voitti Mallikoulun ja allekirjoitti työsopimuksen ohjelman finaalijaksossa. Sen jälkeen oli aika lunastaa palkinto. Koponen matkusti ensin Milanoon, sitten New Yorkiin ja Pariisiin.

Alku kiivastempoisessa muotimaailmassa ei ollut pelkkää ruusuilla tanssia. Hakalan mukaan Koponen oli lopettaa uransa jonkin aikaa Milanossa vietettyään, kun ensimmäinen matka New Yorkiinkaan ei onnistunut odotetulla tavalla. Koponen palasi kotiin Vantaalle ja harkitsi paluuta koulun penkille.

Hän oli vähällä luovuttaa, kunnes muotitalo Prada palkkasi hänet avaamaan muotinäytöksen Milanossa. Koponen kertoi myöhemmin Voguen haastattelussa, ettei hän tiennyt, kuinka merkittävästä tapahtumasta oli kysymys.  

– Kun näytös oli ohi, aloin saada haastattelupyyntöjä ja keikkoja kaikkialta. Vasta silloin ymmärsin sen, mitä suuren näytöksen avaaminen muotimaailmassa todella tarkoittaa, hän kertoi haastattelussa.

Näytöksen jälkeen Koposen nimi oli kaikkien huulilla ja loppu on historiaa. Koponen on työskennellyt urallaan maailman tunnetuimmille brändeille, kuten Pradalle, Diorille, Calvin Kleinille, Louis Vuittonille ja lukemattomille muille. Hänen kasvonsa ovat koristaneet suurimpien muotilehtien, kuten Voguen ja Ellen, kansia. 


– Mallin työn paras puoli on vaihtelevuus. En pystyisi varmaan tekemään toimistotyötä, mikä on samaa päivästä päivään. Siinä oppii myös muista kulttuureista, sillä työkaverit voivat olla mistä vain kotoisin. Se avartaa mieltä, Koponen pohdiskelee.

Vaikeinta työssä sen sijaan on jatkuva matkustelu. Se oli Koposelle vaikeaa jo ennen perheen perustamista, kun hän joutui olemaan erossa miehestään, niin ikään mallina mainetta niittäneestä Tyler Riggsistä.

Suvi Koponen ja Tyler Riggs menivät naimisiin vuonna 2012. Kahdesta mallista kasvoi perhe joulukuussa 2016, kun Koponen synnytti perheen esikoisen, Juniperin. Tyttö sai tänä keväänä pikkusiskon, kun Koponen synnytti Raelyniksi nimetyn tytön.


Miltä tuntuu, kun työvälineenä toiminut keho käy läpi kaksi raskautta?  

– Vartalon muuttuminen ei ole ollut hankala asia seurata, pikemminkin mielenkiintoinen. Naiset ovat aikamoisia! On mahtavaa, kuinka voi ensin kasvattaa vauvan sisällään ja sitten vielä ruokkia hänet vartalollaan, hän hehkuttaa.

Myös fanit pääsevät lähelle äitiyden riemua, sillä Koponen jakaa elämänmakuisia kuvia arjestaan sosiaalisessa mediassa. Kuvissa hän poseeraa yhdessä lastensa kanssa ja puhuu imettämisen puolesta. Otsikoihin Koponen nousi maaliskuussa, kun hän julkaisi Instagramissa kuvia kuopuksensa synnytyksestä. Raelyn syntyi maailmaan suihkussa.

– Tässä joukko vahvoja naisia (ja yksi erittäin kannustava aviomies, jonka päällä istun) työskentelee yhdessä tuodakseen vielä yhden vahvan pienen naisen maailmaan, hän kirjoitti erään kuvan yhteydessä.



Nykyään Koponen saa olla rauhassa niin kotikulmillaan Los Angelesissa kuin Suomen-vierailuillakin. Hän kuitenkin myöntää, että ikävä perheen luo on ajoittain läsnä.

– Lasten tulon jälkeen olisi mukavaa asua lähempänä isovanhempia, mutta onneksi he vierailevat luonamme usein. Isäni oli pari kuukautta auttamassa toisen lapsen syntymisen aikaan ja sen jälkeen. Se oli suuri helpotus.

Koponen ei vielä tiedä, haluaako hän lisää lapsia. Myös tulevaisuuden työkuviot ovat toistaiseksi auki.

– En tiedä vielä, mikä suunnitelma uran jatkoa varten on. Keskityn tällä hetkellä äitiyteen täysillä enkä mieti tulevaa.

Miksi juuri Suvi?

Vaikka Koponen ei enää tekisi päivääkään töitä mallina, hän on silti yksi Suomen kaikkien aikojen menestyneimmistä muodin ammattilaisista. Marita Hakala uskoo, että Koposen tarinan keskiössä on paitsi ulkonäkö, myös hänen persoonansa. 

– Suvi on luonnonlahjakkuus, jota kamera rakastaa. Hän kuuntelee huolella ohjeita, on älykäs ja luova tiimipelaaja. Suvi on luonteeltaan kunnianhimoinen, hänellä on loistava huumorintaju ja hän on mukautuvainen, helppo persoona. Luonne on mallintyössä lähes yhtä tärkeä menestystekijä kuin vartalon mitat ja ulkoinen olemus.


Lue myös:

    Uusimmat