Anturit apuna: Näin kotien lämpötilaa ja kosteutta tarkkaillaan reaaliaikaisesti

Asumista tarkkaillaan reaaliaikaisesti antureilla 1:54

Espoossa 200 VVO:n vuokra-asunnossa testataan parhaillaan reaaliaikaista lämpötilan mittausta.

Uusi tekniikka mahdollistaa asumisolosuhteiden tarkkailun tässä ja nyt. Enää ei tarvita edes kiinteistökohtaisia tukiasemia, vaan tieto kulkee suoraan asunnon seinään kiinnitetystä anturista käyttöliittymään. 

Erilaisilla antureilla voidaan mitata asuntojen lämpötilaa, kosteutta, ilmanlaatua tai savupitoisuutta. Kiinteistökohtaisia tukiasemia ei enää tarvita vaan uuden sukupolven radioteknologian avulla tieto kulkee suoraan käyttöliittymään.

– Anturit keräävät tietoa kiinteistöstä ja lähettävät sitä eteenpäin Digitan verkossa. Tämä mahdollistaa sen, että kiinteistön olosuhteita voidaan säätää optimaalisesti ja poikkeamiin voidaan puuttua ajoissa ennen kuin asukas edes niitä huomaa, selittää Digita Oy:n operatiivinen johtaja Markus Ala-Hautala.

Kokeilu 200 vuokra-asunnossa

Antureita kokeillaan Espoossa 200 vuokra-asunnossa. Asunnoista mitataan lämpötilaa.

– Koska ei tarvita kiinteistökohtaisia tukiasemia, antureita voidaan sijoittaa vapaasti minne vaan. Se mahdollistaa mittaukset ja ohjaukset joustavasti ja se meitä tässä kiinnostaa, toteaa VVO-yhtymän kiinteistökehityksen yksikönjohtaja Kimmo Rintala.

Vuokranantajan mukaan asukkaatkin hyötyvät mittauksista.

– Asukkaille on se hyöty, että kun päästään mittaamaan lämpötilat reaaliajassa, säädetään lämmitystä sen perusteella, niin asumisolosuhteet pysyvät paljon tasaisempina ja oikeissa arvoissa, perustelee Rintala.

Tällä hetkellä yksi mittausanturi maksaa noin 50 euroa.

– Toki tässä pilottivaiheessa ja kun teknologia on uutta, niin puhutaan kymmenistä euroista, mutta teknologian kehittyessä ja määrän kasvaessa hintakin tulee varmasti alaspäin, uskoo Markus Ala-Hautala.

Rajattomat käyttömahdollisuudet

Antureita voidaan hyödyntää myös monissa muissa sovelluksissa.

– Tämmöisen kiinteistön seurannan lisäksi voidaan tutkia varastojen käyttöasteita, kulunvalvontaa, turvallisuuteen liittyviä asioita, voidaan seurata pakettien liikkumisia. Vaihtoehdot ovat käytännössä rajattomat, uskoo Ala-Hautala.

Digitassa uskotaan, että esineiden internet tarjoaa tulevaisuudessa paljon uusia liiketoimintamahdollisuuksia.

– Tässä on isot liiketoimintamahdollisuudet ja sen takia on tärkeää, että kaikki suomalaiset yritykset ovat aktiivisesti mukana tätä liiketoimintaa ja teknologiaa kehittämässä, sanoo Ala-Hautala.

Tällä hetkellä tv- ja radiomastoja hyödyntävä pilottiverkko toimii pääkaupunkiseudulla, mutta sitä on tarkoitus laajentaa tarpeen mukaan muuallekin maahan.

Lue myös:

    Uusimmat