Mainos

Anttila: Suomen maatalousmarkkinat eivät toimi

Suomen maatalouden suurimmat uhat ovat kotimaisia ja johtuvat markkinoiden huonosta toimivuudesta, sanoi EU-parlamentaarikko Sirkka-Liisa Anttila. Anttilan mukaan suomalaiset tuottajat ovat menettäneet miljardeja markkoja johtuen EU:n keskitasoa alhaisemmista tuottajahinnoista.

Samalla tuotantotekijät, esimerkiksi rehu, ovat kohtuuttoman kalliita, Anttila totesi puhuessaan Hausjärvellä Janakkalan ja Hausjärven tuottajayhdistysten yhteisessä 80-vuotisjuhlassa.
-Rehun hintaan ei ole juurikaan vaikuttanut viljan hinnan yli markan pudotus, Anttila hämmästeli.

Tuottajahintojen alhaisuuden takana on Suomen markkinoiden toimimattomuus, Anttila sanoi.
-Syynä on tavarantoimittajien, esimerkiksi lihasektorin, heikko neuvotteluvoima ja hajanaisuus suhteessa keskittyneeseen ja vahvaan kauppaan. Tämä ongelma korjaantuu vain tuottajakentän yhteistyöllä, Anttila sanoi.

Hän toivoi pitkien kiinteähintaisten toimitussopimusten tilalle lyhyempiä sopimuksia, "jotta suomalainen tuottaja pääsisi osalliseksi kysyntäbuumin hinnan korotuksista".

Vakaa markan kurssi on puolestaan verottanut EU-tukien markkamääriä yli 11 prosenttia verrattuna ruotsalaisten tuottajien tukiin, joita heikompi kruunun kurssi kasvattaa, Anttila murehti.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.