Antti Vahtera, Markus Maulavirta ja Harri Syrjänen:

  • - 1 jääsalaatti ja 1 lollo rosso
  • - 3 punaista luumua
  • - 1 kiinankaali
  • - pala inkivääriä
  • - 1 tlk ananaspaloja
  • - 1 prk anjovistäyt. vihreä oliivi
  • - 1 kookoskerma
  • - 1 prk sardiineja
  • - 2 savusilakkaa
  • - 6 silakkafilettä
  • - 10 muikkua
  • - 1 lampaan kaksoiskyljys
  • - porkkana
  • - 2 banaania
  • - 1 croissant

Antin, Markuksen ja Harrin menu:

Marinoidut silakat

  • 2 silakkafilettä
  • 1/2 sitruunan mehu
  • 2 rkl valkoviinietikkaa
  • 2 rkl oliiviöljyä

Kiehauta etikka ja sitruunan mehu. Lisää oliiviöljy. Laita silakkafileet astiaan ja kaada kuuma liemi päälle. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna jäähtyä hetki ja syö.

Lampaankyljys ja luumua

  • 1 lampaankyljys
  • 1 luumu
  • 1 dl punaviiniä
  • 1 tl fariinisokeria

Paista kyljys pannussa rosmariinin ja valkosipulin kera. Sulata sokeri kattilassa ja lisää punaviini sekä lohkotut luumut. Keitä kasaan ja tarjoile.

Vihannessalaatti

  • 1/2 purjo
  • 2 tomaattia
  • 100 g tuoreita herkkusieniä
  • runsaasti värikkäitä salaatteja esim. lollo rossoa, punasikuri- ja friseesalaattia

Huuhtele ja kuivaa vihannekset, sienet ja salaatit huolellisesti. Kalttaa tomaatit, poista siemenet ja kuutioi pieniksi. Leikkaa purjo ohuiksi suikaleiksi ja viipaloi sienet. Sekoita revityn salaatin joukkoon. Pyörittele salaatit ja kasvikset öljy-viinietikkakastikkeessa ja asettele kauniisti lautaselle.

Jos haluat salaatista ruokaisamman, ryöppää porkkana-, kesäkurpitsa- ja purjosuikaleita ja sekoita joukkoon.

Öljy-viinietikkakastike

  • 4 dl rypsi- tai maissiöljyä
  • 1/2 dl punaviinietikkaa
  • 2 pientä salottisipulia
  • 1 puristettu valkosipulin kynsi
  • 1-2 tl kuivattua basilikaa
  • 1 tl timjamia
  • 1-2 tl Dijon-sinappia
  • Maldon-suolaa
  • valko- ja mustapippuria myllystä

Silppua salottisipulit ja lisää joukkoon sinappi, mausteet sekä viinietikka.Sekoita öljy juoksevana nauhana seokseen. Pullota kastike ja ravista aina ennen käyttöä. Säilytä viileässä ja valolta suojattuna.

Uunikermasilakat

  • 1/2 kg silakkafileitä
  • nippu tuoretta tilliä
  • 2 dl kermaa
  • 1 dl smetanaa

Levitä silakkafileet voipaperille nahkapuoli alaspäin. Ripottele fileiden pinnalle suolaa ja valkopippuria sekä tillisilppua. Kääri fileet rullalle ja lado ne kauniisti uunivuokaan. Kaada kerma-smetanasoes rullien päälle ja anna kypsyä 200-asteisessa uunissa 25-30 minuuttia. Tarjoile keitettyjen perunoiden tai muhennoksen kanssa.

Täytetty croissant

  • 4 croissantia
  • 500 g savusilakoita
  • 1/2 dl crème fraichea
  • 1/2 dl majoneesia
  • suolaa
  • valkopippuria
  • tillin oksia
  • sitruunan mehua
  • salaattia (esim. frisee, romanov)

Halkaise croissantit. Perkaa savusilakat ja pese salaatti. Sekoita majoneesi ja crème fraiche. Mausta suolalla ja valkopippurilla sekä sitruunalla maun mukaan. Sekoita joukkoon 3/4 peratuista savusilakoista, jätä 4 kaunista filettä erilleen. Aseta croissantin sisään salaatinlehti, lusikallinen savusilakkamassaa, aseta vielä päälle 1 erillinen file ja koristele tillillä.

Munakokkeli ja savusilakoita

  • 4 kananmunaa
  • 1-2 dl maitoa
  • suolaa
  • valkopippuria
  • silputtua tilliä
  • 500 g savusilakoita
  • kattilaan:
  • 1 rkl voita tai margariinia

Riko munat kulhoon. Lisää maito ja mausteet joukkoon. Maidon voit korvata myös kermalla. Mitä vähemmän nestettä lisäät, sitä kiinteämmän kokkelin saat. Halutessasi munakokkeliin enemmän pehmeyttä, käytä reilummin nestettä.

Sekoita munien rakenne rikki, mutta älä vatkaa kokkeliseosta. Sulata voi tai margariini kattilassa miedolla lämmöllä. Kaada kokkeliseos kattilaan. Kokoa lastalla hyytynyttä munaseosta reunoilta keskelle. Älä anna seoksen ruskistua. Valmis munakokkeli on hyytynyttä, mutta vielä pehmeän kosteaa. Ripottele valmiin kokkelin päälle koristeeksi tillisilppua ja tarjoile perattujen savusilakoiden kanssa.

Paistettu banaani

  • 2 rkl sokeria
  • banaani
  • Cointreau-likööriä
  • kermaa

Sulata pannulla sokeri ja laita banaani ruskistumaan. Liekitä varovaisesti sitrusliköörillä ja kaada loraus kermaa päälle. Kiehauta ja tarjoa.

Lue myös:

    Uusimmat