Mainos

Antti Rinteeltä tyly viesti: Sipilän hallitus jättää valtavan osaamisvelan – tarvitaan tieteen ja osaamisen kunnianpalautus

Osaamisvelkaa maksavat tulevat sukupolvet – Suomen tulevaisuuden tekijät. SDP:n tärkeimpiä tehtäviä on korjata osaamisvelka, jonka koulutusleikkaukset ovat aiheuttaneet, puheenjohtaja Antti Rinne kirjoittaa MTV:n Nettivieras-kolumnissaan.

On valitettava ja hyvin tunnettu fakta, että Sipilän hallituksen – keskustan ja kokoomuksen – politiikkaan ei ole kuulunut koulutukseen ja osaamiseen panostaminen. Päinvastoin, osaamisesta eli Suomen tärkeimmästä kilpailukykytekijästä on leikattu miljardikaupalla. Sipilän hallitus jättää jälkeensä valtavan osaamisvelan.

Jokainen suomalainen on nähnyt valokuvat vuodelta 2015, joissa Juha Sipilä sekä Alex Stubb ja Petteri Orpo poseeraavat ja hymyilevät leveästi pidellen kylttiä, jossa lukee selvällä suomen kielellä, että koulutuksesta ei leikata.

Toisin kävi, mutta niitä kuvia ihmiset eivät unohda. Eivätkä ihmiset unohda sitäkään, että vastoin lupaustaan keskusta ja kokoomus ovat leikanneet valtavia summia – miljarditolkulla – koulutuksesta ja suomalaisten osaamisesta. Tähän tarvitaan selkeä muutos.

SDP:n yksi tärkeimmistä tehtävistä on korjata se osaamisvelka, joka suomalaisille nuorille ja sitä kautta koko Suomelle on aiheutunut. SDP haluaa, että Suomi ja suomalaiset menestyvät tulevaisuudessa. Siksi me haluamme tehdä tulevaisuusinvestointeja.

Ainoa kestävä tapa varmistaa se on, että uskallamme panostaa osaamiseen. Vain sillä tavoin osaamisvelka voidaan muuttaa osaamispoluksi.

Tarvitaan tieteen kunnianpalautus

Sipilän hallituksen politiikan jälkeen tarvitaan tieteen ja osaamisen kunnianpalautus. Siitä SDP pitää huolen. Meidän vahva näkemyksemme on, että tieteenteon merkitystä on korostettava menestystekijänä.

Me uskomme vahvasti siihen, että osaaminen tarkoittaa menestyviä suomalaisia, menestyvää Suomea. Samaan aikaan koulutuksen saralla on luotava osaamispolku nopeasti muuttuvassa maailmassa.

Tähän SDP:n vastaus on Osaamispolku 2030. Se tarkoittaa muun muassa joustavaa koulupäivää, oppivelvollisuuden pidentämistä toiselle asteelle, jatkuvan oppimisen uudistamista ja tutkimukseen panostamista.

Osaamispolku 2030 on meidän ratkaisumme siihen, että kaikkien suomalaisten ja sitä kautta koko Suomen osaamistasoa voidaan nostaa. Syksyn aikana me käymme keskustelua osaamispolusta tutkijoiden ja asiantuntijoiden kanssa.

Tarjoan yhteistyön kättä osaamispolkuun liittyen: SDP on valmis käymään uudistus- ja tulevaisuuskeskustelua myös muiden puolueiden kanssa.

Tutkijoiden ja asiantuntijoiden lisäksi olen käynyt paljon keskusteluja suomalaisten yritysjohtajien kanssa. Viimeksi tällä viikolla tapasin huippuosaamisestaan globaalisti tunnetun Wärtsilän toimitusjohtajan – vain päivä sen jälkeen, kun yhtiö oli ilmoittanut uudesta 200 miljoonan euron investoinnista. Kaikkien näiden keskustelujen viesti on selvä: Suomi pärjää vain osaamisella. Osaamiseen pitää ja kannattaa panostaa.

Lisää osaamista Suomeen, lisää menestystä Suomeen. Siinä syy, miksi SDP haluaa tehdä tulevaisuusinvestointeja. Ilman niitä me emme pärjää oppivan tekoälyn ja alustatalouden oloissa, puhumattakaan kaikesta siitä, mistä me emme vielä tiedä.

Olemme esittäneet kolmea konkreettista kohtaa, joihin me panostaisimme:

Ensinnäkin vahvistaisimme perustutkimuksen voimavaroja. Toiseksi panostaisimme lisää soveltavaan tutkimukseen, tuotekehitykseen sekä innovaatiotoimintaan. Ja kolmanneksi haluamme rakentaa suomalaisesta tiedeyhteisöstä kansainvälisesti houkuttelevan. Haluamme taata tutkijoille mahdollisuuden keskittyä tutkijan työhön vähentämällä turhaa byrokratiaa ja esimerkiksi rahoituksen hankkimiseen kuluvaa aikaa.

Kotimaan lisäksi katseemme on myös Euroopassa. SDP haluaa, että Suomi on EU:ssa aktiivinen ja vahva toimija eurooppalaisessa tiede-, osaamis- ja innovaatiopolitiikassa. Tuleva EU-puheenjohtajuus tarjoaa meille vahvan vaikuttamisen mahdollisuuden.

Eurooppalaisen kestävän kehityksen vahvistamiseksi olisi järkevää käynnistää keskustelu eurooppalaisesta superyliopistosta, jonka rinnalla voitaisiin kehittää eurooppalaista koulutus- ja tiedevaihtoa SuperErasmuksen muodossa. Kun on kyse osaamistason parantamisesta sekä tieteeseen ja tutkimukseen panostamisesta, SDP on aina valmis keskusteluun — niin Suomessa, Euroopassa kuin globaalisti.

Tulevan syksyn tärkeitä teemoja ovat osaaminen, koulutus ja tulevaisuusinvestoinnit. Meidän viestimme on selvä ja tiivistyy kahteen lauseeseen:

Tarvitaan tieteen ja osaamisen kunnianpalautus. Osaamisvelka on muutettava osaamispoluksi.

Antti Rinne, SDP:n puheenjohtaja 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.