Mainos

Antti Rinne Ylellä: Valtion mahdollisuus keventää verotusta ohut

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne patistaa Elinkeinoelämän keskusliittoa EK:ta päästämään työantajaliitot neuvottelemaan työntekijäliittojen kanssa kilpailukykysopimuksesta. Rinne kehottaa myös SAK:laisia liittoja, kuten palvelualojen ammattiliitto PAMia mukaan sopimusneuvotteluhiin.

Rinne otti kantaa Suomen valtion luottoluokituksen alenemiseen sekä työmarkkinoiden tilanteeseen Ylen Ykkösaamun haastattelussa.

Rinteen mukaan hallituksen kaavailema pakkolakipaketti olisi toteutuessaan paljon tuhoisampi kuin työmarkkinoiden yhdessä rakentama kilpailukykypaketti.

Rinne pitää valtion mahdollisuuksia laskea verotusta ohuena. Jotkin ammattiliitot ovat vaatineet hallitusta sitoutumaan veronalennuksiin vastineeksi mukanaolosta kilpailukykysopimuksessa. Hän ei usko, että nykyisessä taloustilanteessa valtion verotuloja voitaisiin laskea miljardilla eurolla.

Rinteen mielestä valtiontaloutta pitäisi tasapainottaa myös verotuloja kasvattamalla. Esimerkkinä hän mainitsi mahdollisuuden ottaa käyttöön finanssiliiketoiminta, eli niin kutsuttu pankkivero.

– Olen melko varma, että jos miljardi alennettaisiin tässä tilanteessa, Suomi olisi käytännössä varmasti liiallisen alijäämän menettelyssä.

Hänen mielestään Suomen luottoluokituksen alenemisen tulisi viimeistään ohjata hallituksen talouspolitiikkaa enemmän kasvua ja työllisyyttä parantavaan suuntaan.

Luottoluokittaja Fitch laski eilen Suomen luottoluokituksen parhaasta kolmen A:n luokituksesta tasolle AA+ vakain näkymin. Luokittajan päätös ei tullut Rinteelle yllätyksenä.

– Fitch ilmoitti jo syksyllä, että jos Suomen velanotto ei hidastu ja talouskasvu ei lähde liikkeelle, luokitusta jouduttaisiin arvioimaan uudelleen.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.