Antti Rinne ensimmäistä kertaa EU-kokoukseen

Valtiovarainministeri Antti Rinne (sd.) osallistuu tänään ensimmäiseen EU-kokoukseensa valtiovarainministerinä.

Rinteen mukaan alkuviikon kokouksissa Brysselissä keskustellaan EU-maiden talouskasvun elvyttämisestä. Tarkoituksena on tarkastella unionin taloussääntöjä, jotka Rinteen mukaan voivat estää investointien toteuttamista.  

Italia on nostanut kasvun vauhdittamisen EU:n ykköstavoitteeksi vuoden loppuun jatkuvalla puheenjohtajakaudellaan. EU-maat ovat viime aikoina kiistelleet unionin taloussäännöistä, joita Italia pyrkii Ranskan tavoin venyttämään.  

EU-maiden johtajat sopivat vastikään huippukokouksessa, että unionin vakaus- ja kasvusopimusta ei muuteta, mutta sen säännöissä olevaa joustovaraa pitää pystyä käyttämään.  

Sopimus määrittää rajat muun muassa jäsenmaiden velalle ja budjettivajeille ja patistaa niitä rikkovia maita sanktioiden avulla. Italian velka-aste on 135 prosenttia bruttokansantuotteesta, eli yli tuplasti EU:n asettaman rajan. Ranskalla taas on vaikeuksia painaa budjettivajeensa sääntöjen vaatimiin rajoihin, eli alle kolmeen prosenttiin bruttokansantuotteesta.  

Myös Suomen velka-asteen odotetaan ylittävän ensi vuonna 60 prosentin rajan, mutta komissio hyväksyy lipsumisen pitäen sitä väliaikaisena.  

Lue myös:

    Uusimmat