Antti Eskola: kapitalismia kahlittava

Emeritusprofessori Antti Eskola Tampereen yliopistosta arvioi, että maailmanlaajuinen kapitalistinen markkinatalous alkaa herätellä puheita vapaasti jylläävän talouden jonkin laatuisesta hillitsemisestä.

Eskola esitelmöi lauantaina Tampereen yliopistossa Marx ja Kommunistinen manifesti tänään -seminaarissa. Seminaari arvioi kommunistisen manifestin uutta suomennosta ja manifestin merkitystä nykypäivänä. Karl Marxin ja Friedrich Engelsin Kommunistinen manifesti täyttää tänä vuonna 150 vuotta. Tamperelainen kustantamo Osuuskunta Vastapaino on julkaisut manifestista uuden suomennoksen. Vastapaino julkaisee yhteiskunnallista ja humanistista kirjallisuutta akateemisen yhteisön ja laajemmankin yhteiskunnallisen keskustelun tarpeisiin.

-Kapitalismin kuvas on edelleen ajankohtainen. Marx osoitti railakkaan osuvasti markkinatalouden perustendenssit, professori Eskola sanoo. Manifestin poliittiset osat ovat Eskolan mukaan vanhentuneet. Osa niistä vanheni jo Marxin aikana. Tutkijapiireissä kiinnostus Marxiin hiipui viimeistään kuluvalla vuosikymmenellä. Vain muutamat tutkimussuuntaukset jatkoivat Marxin pohjalta.

Muutosvoima epäyhtenäinen

Eskola yhtyy niihin hiljattain esitettyihin mielipiteisiin, että täysin vapaata kapitalismia täytyy ryhtyä jotenkin kahlitsemaan. Tätä nykyä ei kuitenkaan löydy muutosvoimaa. Suomessa ja muissa läntisen maailman maissa ei ole sellaista työläisten yhteenliittymää, proletariaattia, jota Marx kuvaili.

-Manifesti antaa erittäin vähän eväitä suoraan toimintaan, mutta jos se panee aivoja raksuttamaan, sitä kautta voi kehittyä jotakin, Eskola tuumii. Eskolan mielestä Marx on ajankohtainen vastapaino myös luonnontieteellisen ajattelun ylivallalle.

-Luonnontieteellinen tutkimus, geenitutkimus ja aivotutkimus peittävät näkyvistään ns. kulttuurievoluution eli sen, että ihminen on kuitenkin psykologinen ja historiaan sidottu olento, Eskola muistuttaa.
(STT) jek 13:50

Lue myös:

    Uusimmat