Annimari Kortteen kesän pilanneet kommellukset kääntyivät voitoksi – kertoi erikoisista sattumuksista: "Kävelen päin seiniä"

Annimari Korteen tähtäimessä olympialaiset ja huippu-urheilu uran päätös 9:46
Annimari Korte Huomenta Suomessa: Huippu-urheilu-ura päättyy olympiakauteen.

Pika-aituri Annimari Kortteen kesä oli monivivahteinen. Mainion alun jälkeen tapaturmaiset loukkaantumiset pilasivat kauden, mutta jatkuvat kommellukset poikivat myös jotain hyvää.

Korte avasi kautensa toukokuussa Jyväskylässä 100 metrin aidoissa kelpo ajalla 12.90. Kesäkuussa Espoossa syntyi kauden parhaaksi jäänyt aika 12.83, mutta jo tuolloin vaivat olivat riesana.

Korte oli aiemmin loukannut ranteensa ja Espoossa hän juoksi nilkka teipattuna nivelsidevamman takia.

Oli pieni tapaturmaketju. Ensin revähti jänne ranteesta, seuraavana päivänä nilkan nivelsiteet ja muutama päivä siitä kaaduin ja takareiden jänne vähän revähti, Korte kertasi kesäänsä MTV3:n Huomenta Suomessa sunnuntaina.

Lopulta vammat pilasivat Kortteen kesän. Hän palasi radoille liian nopeasti ja reisi revähti aina uudelleen. Korte kertoo halunneensa palata mahdollisimman nopeasti, koska tunsi olevansa huippukunnossa. Se kostautui.

On tosi vaikeaa, kun tietää olevansa ihan ennätyskunnossa. Tiesin, että olin juossut tosi hyviä aikoja, mutta yksikään kisa ei ollut niin onnistunut, että olisin nähnyt, mihin oikeasti pystyn.

Helpottava diagnoosi

Jotain hyvääkin tapaturmaisesti syntyneistä vammoista seurasi. Korte kertoi elokuun lopussa, että hänellä oli diagnosoitu aktiivisuuden ja tarkkaavuvuden häiriö ADHD. Korte kertoo pohtineensa jo aiemmin, olisiko hänellä jokin keskittymishäiriö. Kesän tapaturmat saivat juoksijan lopulta hakeutumaan tutkimuksiin. 

Muutenkin on aina sattunut paljon tapaturmia, kaikkea tosi erikoista. Kävelen päin seiniä ja muuta, Korte kertoi.

– Kesän tapaturmat oli sellainen, että nyt on pakko saada tämä selville. Hakeuduin tutkimuksiin ja onneksi hakeuduin.

Kortteelle diagnoosi oli helpotus. Moni asia sai selityksen.

Nyt ymmärtää, miksi niitä (tapaturmia) sattuu. On monia sasioita, mitä olen miettiny, että miksi tämä on niin vaikeaa minulle. Tämä selittää sitäkin ja kaikkia impulsiivisia päätöksiä ja muita koko elämän varrelta.

ADHD:ta hoidetaan lääkityksellä, mutta huippu-urheilijan tulee aina ottaa huomioon dopingasiat. Korte kertoo, että ainoa urheilijoille sallittu ADHD-lääke ei sopinut hänelle, vaan aiheutti "hirveää pahoinvointia". Muut lääkkeet ovat kilpailukaudella kiellettyjä. Diagnoosin saatuaan urheilija voi kuitenkin hakea erivapautta lääkkeiden käyttöön.

Uran viimeinen kausi

Tulevaan Korte katsoo luottavaisena. Hän on ilmoittanut ensi kesän olevan hänen viimeisensä huippu-urheilijana. Ura päättyy kauteen, joka pitää sisällään EM-kisat Roomassa ja olympialaiset Pariisissa.

On luotto siihen, että nyt kun on diagnoosi, ei tapahtuisi enempää tapaturmia. Osaan itse varoa niitä ja ehkä lääkkeet auttavat siihen keskittymiseen, Korte sanoi.

Minullahan ei ole sinänsä ollut urheiluvammoja, vaan kaikki ovat tapaturmia.

Tulevan kesän arvokisoihin Korte lataa selkeät tavoitteet.

EM-kisoissa finaali on tavoitteena tosi realistinen. Olympialaisissa vähintään välierät, mahdollisimman hyvää sijoitusta haen.

Edessä siintävä uran lopetus tuntuu luonnolliselta. Aiemmin sairasteluiden takia vuosia kilpailematta ollut Korte lataa kaiken peliin.

Haluan panostaa kaiken tähän yhteen vuoteen. Sitten olen ihan täysin valmis lopettamaan. Kun on kerran jo lopettanut, niin on helpompi lopettaa uudestaan.

Lue myös:

    Uusimmat