Mainos

Annan neuvottelee Venäjällä Jugoslavian kriisistä

Diplomaattiset ponnistelut Jugoslavian kriisin ratkaisemiseksi jatkuvat. Venäjän Balkanin-erikoislähettiläs Viktor Tshernomyrdin lähti neuvottelumatkalle Eurooppaan mukanaan "konkreettisia ehdotuksia" kriisin ratkaisemiseksi, kertoo uutistoimisto Interfax.

Tshernomyrdinin mukaan Naton pitäisi lopettaa Jugoslavian pommitukset ensimmäisenä askeleena kohti neuvotteluratkaisua, kertoi Interfax. Tshernomyrdin neuvotteli ennen lähtöään Moskovassa YK:n pääsihteerin Kofi Annanin kanssa. Annan tapaa Moskovassa myös presidentti Boris Jeltsinin.

Tshernomyrdin puolestaan tapaa Bonnissa Saksan liittokanslerin Gerhard Schröderin ja ulkoministeri Joschka Fischerin. Myöhemmin hän jatkaa matkaansa Roomaan ja Belgradiin, jossa hän tapaa Jugoslavian johtoa jo toisen kerran viikon sisällä.

Venäjä on ollut viime päivät kansanvälisen sukkuloinnin keskipisteenä. Toissapäivänä Yhdysvaltain Venäjä-ekspertti, varaulkoministeri Strobe Talbott kävi vakuuttamassa että Yhdysvallat ja Venäjä pyrkivät ratkaisemaan Jugoslavian kriisin yhteistuumin.

Eilen asialla olivat puolestaan Saksan puolustusministeri ja Kreikan ulkoministeri. Nato-maat haluavat varmistautua siitä, että Venäjä pysyy Jugoslavian neuvotteluprosessissa mukana. Siinä tarkoituksessa Nato-maat ovat ryhtyneet kannustamaan Venäjää diplomaattisiin ponnisteluihin.

On luotu vaikutelmaa, että Venäjä on avainasemassa kriisin ratkaisun suhteen. Rooli näyttää sopivan hyvin myös Venäjälle. Venäjän talousahdinko ja riippuvuus IMF:n rahoista sulkee pois Venäjän mahdollisuuden osallistua sotaan serbien puolella. Siksi diplomaattinen toimeliaisuus on ainoa tapa purkaa voimattomuudesta syntynyttä turhautumaa.

Välittäjän rooli kriisissä toimii myös presidentti Jeltsinin hyväksi sisäpolitiikassa. Tiukalla Nato-vastaisuudella Jeltsin pelaisi liiaksi kommunistien ja äärikansallisten pussiin.

Venäjää on lepytelty myös rahalla. Kansainvälisen valuuttarahaston kanssa Washingtonissa tällä viikolla neuvotellut Venäjän varapääministeri Masljukov kertoi IMF:n luvanneen Venäjälle uudelleen lainan. Jos näin todella tapahtuu, IMF syö periaatteensa, sillä Venäjä ei ole muuttanut lainsäädäntöään IMF:n edellyttämällä tavalla.
(MTV3)


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.