Mainos

Angolassa allekirjoitettiin tulitauko

Angolan hallitus ja sissiliike Unita ovat allekirjoittaneet tulitaukosopimuksen. Tavoitteena on päättää 27 vuotta jatkunut verinen sisällissota.

Angolan hallitus ja sissiliike Unita allekirjoittivat tulitaukosopimuksen tänään Luenan kaupungissa Angolan itäosassa. Sopimuksen on määrä lopettaa 27 vuotta jatkuneet taistelut Afrikan eteläosassa sijaitsevassa Angolassa.

Tulitaukosopimuksen allekirjoittivat Angolan asevoimien varakomentaja kenraali Geraldo Sachipengo Nunda ja Unita-sissiliikkeen sotilaskomentaja Abreu Muengo Ucuatchitembo, kertoi portugalilainen uutistoimisto Lusa.

Allekirjoitustilaisuudessa olivat mukana YK:n edustajan lisäksi Yhdysvaltain, Venäjän ja Portugalin edustajat. Nämä kolme maata olivat aiemman Angolan rauhansopimuksen tarkkailijavaltioita. Angolassa ei kuitenkaan päästy rauhaan vuonna 1994 allekirjoitetusta rauhansopimuksesta huolimatta.

Unitan johtaja Jonas Savimbi sai surmansa yhteenotossa hallituksen joukkojen kanssa helmikuussa. Hänen kuolemansa antoi tarkkailijoiden mukaan uuden mahdollisuuden aloittaa rauhanneuvottelut. Savimbin johtama Unita taisteli lähes yhtäjaksoisesti Angolan hallitusta vastaan siitä pitäen kun maa itsenäistyi Portugalin alaisuudesta 1975. Yhdysvallat ja Etelä-Afrikka tukivat Unitaa taistelussa Neuvostoliiton tukemaa hallitusta vastaan.

Angolan sisällissota on ollut yksi Afrikan pisimpiä ja verisimpiä, ja sen arvioidaan vaatineen yli puoli miljoonaa uhria. Lisäksi sadattuhannet ihmiset ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.