Analyytikot: Opecin öljyntuotanto ylittää kiintiöt

Raakaöljyn hinta putosi tänään alimmalle tasolle yli neljään vuoteen. Iltapäivällä Pohjanmeren öljylaadun Brentin huhtikuun futuurihinta oli niukasti yli 13 dollaria tynnyriltä. Tällä vuosikymmenellä Brentin keskihinta on liikkunut 19 dollarissa.

Eräät analyytikot veikkasivat, että noteeraus saattaa piakkoin vajota alle vuoden 1988 pohjalukemien, 12,90 dollarin. Markkinoilla hintapudotusta selitettiin ennen muuta Saudi-Arabian öljyministerin Ali al-Naimin lausunnoilla. Hän ilmoitti, että Opecilta on turha odottaa hintoja tukevia tuotantosupistuksia.

Venezuela pahin peikko

Öljyministeri al-Naimi korosti paikallisen uutistoimiston välittämässä lausunnossa, etteivät saudit suostu vähentämään yksipuolisesti tuotantoaan. Saudi-Arabia on maailman suurin öljyntuottaja 8,8 miljoonan tynnyrin päivätuotannollaan. Al-Naimin kommentit eivät tulleet analyytikoille yllätyksenä, sillä Saudi-Arabia on ilmaissut jo aiemmin, että se suostuu vähennyksiin vasta kun kaikki Opec-maat seisovat niiden takana.

Etenkin Venezuela, jota pidetään pahimpana kiintiöiden rikkojana, on joutunut saudien hampaisiin. Venezuelan päivittäinen tuotantokiintiö on 2,6 miljoonaa tynnyriä, mutta todellinen tuotanto noin 3,3 miljoonaa. Maa on ilmoittanut, että se ei taivu supistuksiin. Viime perjantaina uutistoimistot kertoivat, että Venezuelan öljyministeri jää pois Wienissä ensi viikolla pidettävästä Opecin kriisikokouksesta. Tämä tyrehdytti toiveet nopeista tuotantosupistuksista.

Opecin kiintiöt vuotavat <(h4> Tämänpäiväisten tietojen mukaan Opec ei ole pysynyt viime vuoden lopulla korotetuissa tuotantokiintiöissään. Reutersin haastattelemat analyytikot arvioivat, että kartellin helmikuun tuotanto ylitti asetetut rajat yli miljoonalla tynnyrillä päivässä. Opec nosti runsaat kolme kuukautta sitten tuotantokattoaan 10 prosenttia 27,5 miljoonaan tynnyriin päivässä. Määrä vastaa noin 40:tä prosenttia maailman öljyntuotannosta. Öljyn ylitarjontaongelmat kärjistänyt Opecin päätös on painanut raakaöljyn hinnat pohjalukemiin tärkeimmillä markkinapaikoilla. Viidessä kuukaudessa hinnoista on sulanut jo 40 prosenttia. (STT)

Lue myös:

    Uusimmat