Ampumahiihtopomo raivostui täysin Venäjä-ratkaisusta – esitti kovan uhkauksen: "Vie meidät takaisin 1980-luvulle" 

Antti Pihlakoski kertoo yleisurheilun Venäjä-päätöksistä – ärähtää KOK:lle: "Kosiskelee takaisin" 9:36
Katso videolta: Kansainvälisen yleisurheiluliiton hallituksen jäsen Antti Pihlakoski ärähtää KOK:lle.

Kansainvälinen olympiakomitea KOK kertoi aiemmin tällä viikolla, että se suosittelee venäläisten ja valkovenäläisten kilpailukiellon päättämistä tietyin reunaehdoin. Kansainvälisen ampumahiihtoliiton varapuheenjohtaja Jiri Hamza antoi kovaa kritiikkiä KOK:lle ja sen puheenjohtajalle Thomas Bachille tshekkimedia Idnesin haastattelussa.

KOK:n suosituksen myötä venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat voisivat palata takaisin kilpakentille, mikäli he eivät tue Venäjän hyökkäyssotaa, eivätkä kuulu maiden puolustusvoimien tai turvallisuusviranomaisten henkilöstöön. Suositus koskee vain yksilöurheilijoita, jotka kilpailisivat myös neutraalein maatunnuksin.

– Kaikki KOK:n viimeaikaiset teot vain vahvistavat uskomustani, että kyse on nykyään enemmän poliittisesta kuin urheilullisesta elimestä. Bach petti minut pahasti "älkää satuttako ketään" -mielipiteillään. Nykyinen päätös suosittaa venäläisten paluuta vaikuttaa pienemmältä pahalta hänen silmissään, Hamza sanoi.

– Vain 50 maata Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa sekä Japani, Etelä-Korea ja Australia vastustavat tätä päätöstä. Muissa maanosissa on kuitenkin 50 maata, jotka eivät välitä, kilpailevatko venäläiset vai ei. Tämä tekee Euroopasta vähemmistön tässä asiassa. KOK:n pitää ottaa radikaali asenne Venäjää vastaan, tai sen täytyy hyväksyä, että jotkut maat boikotoivat olympialaisia. Tämä vie meidät takaisin 1980-luvulle, Hamza jatkoi.

KOK ei vielä päättänyt, mikäli venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat päästetään Pariisin kesäolympialaisiin 2024 tai Milano/Cortina d’Ampezzon 2026 talviolympialaisiin. Bachin mukaan päätös tehdään suotuisan ajankohdan tullessa.


Lue myös:

    Uusimmat