Kommentti: KOK:n Venäjä-ulostulo on kelvoton tekele – selkärangaton vastuunpakoilu henkilöityy tähän mieheen

Kansainvälisen olympiakomitean viimeisin ulostulo on pelkkää vastuunpakoilua ja linjatonta suhmurointia, kirjoittaa MTV Urheilun Jere Hultin.

Lukuisat KOK:n Venäjä-linjaukset saivat tuoreimman lukunsa tiistaina, kun Thomas Bachin vetämästä pulkasta viskaistiin suositus, joka puoltaa venäläisten ja valkovenäläisten yksilöurheilijoiden kilpailuoikeuksien palauttamista.

Ulostuloa ei pitäisi kutsua edes suositukseksi. Päätös se ei ainakaan ole. KOK sysää vastuun täysin kansainvälisten lajiliittojen niskaan. 

Suosituksen reunaehdoiksi on määritelty muun muassa, ettei urheilijalla saa olla kytköksiä Venäjän tai Valko-Venäjän armeijaan tai turvallisuusviranomaisiin. Tämä tuskin auttaa lajiliittoja pääsemään ratkaisuun yksittäisten urheilijoiden kohdalla.

On vaikea nähdä, että yksittäisellä liitolla on resursseja tutkia ja tarkastaa, mikä on venäläisurheilijan suhtautuminen ja mahdollinen kytkös käynnissä olevaan hyökkäyssotaan. Epämääräinen suositus tekee rajan vetämisestä mahdotonta.

Ongelmien siirtäminen alaspäin on selkärangaton ratkaisu. Olympiakomitean olisi pitänyt päättää yksiselitteisesti, ettei asiaa kansainvälisille kentille ole, ennen kuin tuhoamissota lopetetaan. Urheilumaailman kaapin päältä on lupa odottaa päätöksiä, ei lisäkuormaa.

KOK:n toiminta henkilöityy vahvasti puheenjohtajaan Thomas Bachiin, joka on profiloitunut melkoiseksi poliittiseksi pyöriskelijäksi. Olympiakomitealla olisi ollut paikka vahvistaa asemaansa urheilumaailman hegemonisena suunnannäyttäjänä. Pyrkiessään miellyttämään kaikkia, Bach tekee johtamastaan kattojärjestöstä turhanpäiväisen rievun. 

Lue myös:

    Uusimmat