Ampumahiihdon olympiavoittaja kritisoi venäläisurheilijan dopingtapausta – "Jos jo 15-vuotiaana antaa positiivisen näytteen"

15-vuotiaan venäläistaitoluistelijan Kamila Valievan dopingtapaus on puhututtanut Pekingin olympialaisissa. Nyt voimakkaista mielipiteistään tunnettu ampumahiihdon olympiavoittaja Sebastian Samuelsson on avannut sanaisen arkkunsa tapauksen johdosta.

Valieva oli antanut positiivisen dopingnäytteen kotimaassaan jo 25. joulukuuta. Kansainvälisen testausjärjestön ITA:n mukaan positiivinen testitulos vahvistettiin vasta nyt. Testissä löydetty kielletty aine on trimetatsidiin. Se vaikuttaa lisäämällä veren virtausta sydämeen ja rajoittamalla verenpaineen heilahduksia. 

Venäjän antidopingtoimisto Rusada haluaa, että Valieva saa jatkaa kilpailemista ja se on nostanut esille muun muassa urheilijan nuoren iän. Maailman antidopingtoimisto Wada ja kansainvälinen olympiakomitea KOK ovat olleet eri mieltä ja tapausta ratkotaan nyt urheilun kansainvälisessä vetoomustuomioistuimessa CAS:issa.

Samuelsson juhli viestikultaa ja takaa-ajon hopeaa Pyeongchangin olympialaisissa neljä vuotta sitten. Hän on tunnettu siitä, että puhuu erityisen kriittisesti urheilun ympärillä vellovista dopingkysymyksistä.

– Se on mielestäni valitettavaa ja jos jo 15-vuotiaana antaa positiivisen näytteen, niin se osoittaa, ettei systeemi toimi. Se on mielestäni erittäin ikävää. Olen tottunut siihen, että tapauksia tulee koko ajan. Siinä kohtaa pitää vain keskittyä omaan tekemiseen, Samuelsson totesi Expressenille.

Venäjä on suljettu kaikesta urheilusta systemaattisen dopingkäytön vuoksi ja venäläisurheilijat kilpailevat valkoisen lipun alla ja ROC-nimellä olympialaisissa. Samuelsson on useita kertoja kritisoinut Venäjän vaikuttamista kansainvälisiin kilpailuihin, mutta nyt hän ei ole sen tarkemmin miettinyt asiaa.

Valievan tapaus ratkaistaan maanantaina.

Lue myös:

    Uusimmat