Amnesty käytti tekoälyn luomia kuvia ja sai haukut

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty on joutunut arvosteluryöpyn kohteeksi käytettyään tekoälyn luomia kuvia Kolumbian vuoden 2021 mielenosoituksia koskevan raportin kuvituksena sosiaalisessa mediassa. Asiasta uutisoivat brittilehti Guardian ja Suomessa Yle.

Amnestyn kuvitusratkaisua ovat lehden mukaan arvostelleet muun muassa kuvatoimittajat ja tutkijat.

Amnesty perusteli ratkaisuaan kolumbialaisten mielenosoittajien henkilöllisyyden suojaamisella. Kolumbian poliisin mielenosoittajiin kohdistama väkivalta ja ihmisoikeusrikkomukset ovat mediassa hyvin dokumentoituja ja todistettuja, vaikka Amnestyn käyttämät kuvat olivatkin tekaistuja.

Arvostelijoiden mukaan teko kuitenkin nakertaa järjestön ja kuvajournalismin uskottavuutta.

– Tekoälyt valehtelevat, kuten hyvin tiedämme. Mitä uskottavuutta sinulla on, jos alat julkaista tekoälyn luomia kuvia? kysyy Guardianin haastattelema kolumbialainen kuvajournalisti Juancho Torres, joka pitää Amnestyn tekoa loukkauksena ammattikuntaansa kohtaan.

– Journalistin voima on todellisuuden ja näkemänsä uudelleen esittämisessä, minkä vuoksi kansallisen lakon aikana monet reportterit, valo- ja videokuvaajat vaaransivat henkensä. Ystäväni menetti silmänsä. Tekoälykuvia käyttämällä menetetään se todellisuus ja yhteys journalistien sekä kansan välillä, hän jatkoi.

Guardianin mukaan Amnesty poisti tekoälykuvat tileiltään arvostelun jälkeen.

– Emme halua, että tekoälykuviin kohdistuva kritiikki vie huomiota ydinviestiltämme, joka tukee uhreja ja heidän vaatimuksiaan saada oikeutta Kolumbiassa, kommentoi Amnestyn edustaja Erika Guevara Rosas.

Kolumbian vuoden 2021 yleislakon ja siihen liittyvien mielenosoitusten yhteydessä kuoli ainakin 38 siviiliä.

Lue myös:

    Uusimmat