Meksikossa surmattu tänä vuonna jo kuusi toimittajaa - tilanne yleismaailmallisesti heikentynyt

Toimittajien turvallisuus maailmalla heikentynyt 1:47

Lehdistönvapaus maailmalla on kärsinyt takapakkia, toteaa Toimittajat ilman rajoja -järjestön vuosiraportti. Uhkausten ja väkivallan kohteena ovat erityisesti paikallistason toimittajat, sanoo YK-järjestö Unesco. 

– Toimittajien ahdistelu, uhkailu ja tappaminen ovat lisääntyneet. Vain kahdeksan prosenttia näistä tapauksista johtaa syytteeseen. Näin ei voi olla. Esiin nousee tällaisissa yhteyksissä rankaisemattomuus, sanoo YK:n opetus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unescon pääjohtaja Irina Bokova MTV:n haastattelussa.

Jopa YK:n seuraavaksi pääsihteeriksi veikkailtu Bokova vierailee Helsingissä, missä pidetään parhaillaan kansainvälisen lehdistönvapauspäivän konferenssi. Osallistujia on noin tuhat ihmistä eri puolilta maailmaa.   

Bokovan mukaan kuluneen vuosikymmenen aikana on kuollut yli 800 toimittajaa - Syyriasta Filippiineille ja Meksikoon.

Meksikossa on tänä vuonna kuollut jo kuusi toimittajaa, muistuttaa toimittaja Javier Garza Ramos Finlandia-talon aulassa.

Kun syyllisiä ei rangaista

Hän puhuu rankaisemattomuuden kulttuurista, jonka kaikkialle ulottuvaa vaikutusta on joskus vaikea ymmärtää EU-Euroopassa.

– Kyse on siitä, ettei Meksikon oikeusjärjestelmä toimi. Lähtien poliisin toiminnasta, liittyen rikostutkintaan ja syyttäjien toimintaan, ja kaiken tämän yhdistäminen niin että voidaan tutkia, kuka on syyllinen, Garza Ramos kertoo MTV:lle.

Toimittajat joutuvat suojautumaan hyökkäyksiltä eri suunnista.

– Uhkauksia tulee eri puolilta. Niitä saa kun arvostelee hallitusta, uhkauksia saavat järjestäytyneestä rikollisuudesta kirjoittavat toimittajat. Uhkauksia tulee myös muissa yhteyksissä, kuten uutisoidessa konflikteista sosiaalisten liikkeiden kanssa.

Hallitukselta ei tule tukea

Valtiovalta ei suojele toimittajia. Yhdysvaltalaisen julkista rahoitusta saavan kansalaisjärjestön Freedom Housen mukaan Meksikon hallituksen toimet ovat horjuvia ja heikkoja.

Tilanne Meksikossa on kuluneen kymmenen vuoden aikana heikentynyt, laeista ja toimittajiin kohdistuvia uhkauksia ja väkivaltaa tutkivasta tuomarinvirasta huolimatta, Garza Ramos muistuttaa.

– Joudumme suojelemaan itse itseämme, olemme kehitelleet omia turvatoimenpiteitä ja luoneet tukiverkostoja. Myös kansainvälisten alan järjestöjen tuki on joksus hyödyksi.

Itsekin ollut hyökkäksen kohteena

Hän kertoo joutuneensa rikollisjärjestöjen uhkausten ja hyökkäysten kohteeksi toimittaessaan El Siglo de Torreón -lehteä.

Nyt Garza Ramos toimii turvallisuusneuvonantajana ja kansainvälisen World Editors Forumin johtokunnassa.  

Lue myös:

    Uusimmat