Amnestyn Suomen johtaja kommentoi kohuraporttia MTV Uutisille: "Kyllä se sattuu, kun haukutaan Putinin kätyriksi"

10:08
Näin Amnestyn Suomen toiminnanjohtaja perustelee kohua herättäneen raportin julkaisua ja pohjatietoja.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International julkaisi viime torstaina raportin, jonka mukaan Ukraina on syyllistynyt humanitaarisen lain rikkomiseen sodan aikana. Raportissa sanotaan muun muassa, että Ukrainan armeija on sijoittanut asemiaan kauas etulinjoista muun muassa kouluihin ja sairaaloihin, vaikka muitakin vaihtoehtoja olisi ollut tarjolla.

Raportti herätti valtavan palautetulvan ja nyt järjestöä syytetään Venäjän propagandan levittämisestä. 

Amnestyn Ukrainan maajohtaja erosi raportin julkaisemisen jälkeen ja syytti järjestöä Venäjän propagandan levittämisestä.

Järjestö pahoittelee toimiaan, mutta sanoo seisovansa edelleen raporttinsa takana. Raportissa esitettyjä asioita ei siis kielletä, vaan niiden esitystapaa pidetään virheellisenä.

Amnestyn Suomen toiminnanjohtaja Frank Johansson sanoo, että järjestö on hyvin pahoillaan huonosta viestinnästä.

– Venäjä on syyllistynyt hyökkäyssotaan ja syyllistynyt toistuvasti hyvin vakaviin sotarikoksiin, Johansson täsmentää.

– Raportin mukaan ukrainalaiset joukot ovat perustaneet tukikohtia hyvin lähelle siviilialueita ja ottaneet haltuunsa sairaaloita tai kouluja, eivätkä ole antaneet paikallisille riittävää varoitusta siitä, että ovat nyt tulossa tänne ja siten asettaneet siviilit mahdollisen vastahyökkäyksen kohteeksi.

Raportti on neljän sivun mittainen tiedote. Johansson vakuuttaa, että raportissa esitettyjen väitteiden faktapohja on luja.

Raportti sisältää GPS-paikantimella otettuja kuvia paikoista ja asemista. Raportti annettiin Ukrainan hallitukselle kommenttia varten. Kommenttia ei saatu.

– Emme halunneet julkaista raporttia, koska katsoimme sen antavan kohdekartan Venäjälle, että missä asemia on. Venäjä on häikäilemättömästi ja tekopyhästi käyttänyt meidän tiedotteidemme tietoja omassa propagandassaan ja vaiennut niistä raporteista, joissa olemme julkaisseet tietoja heidän sotarikoksistaan.

Kohuttu raportti ei Johanssonin mukaan eroa laadintatavaltaan millään tavalla Amnestyn aiemmista raporteista.

– Raporttien tarkoituksena on estää ihmisoikeusloukkauksia. Kertoa siitä, mitä me olemme nähneet ja mahdollisten syyllisten pitää korjata toimintaansa.

Raportti on herättänyt ihmisissä hyvin vihaisia reaktioita. Järjestöä syytetään Venäjän propagandan levittämisestä ja jotkut ovat reaktioissaan ja vastauksissaan henkilöineet raportin järjestön tiettyihin edustajiin.

– Kyllä se sattuu, kun haukutaan Venäjän myötäilijäksi tai Putinin kätyriksi, kun tässä samassa studiossa on kohta puolivuotta käynyt kertomassa Venäjän sotarikoksista. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja