Mainos

Ammattitautien määrä laskussa

Ammattitautien määrä laski viime vuonna 12 prosenttia edellisvuodesta. Kaikkiaan Työterveyslaitoksen työperäisten sairauksien rekisteriin ilmoitettiin vuoden aikana runsas 5000 ammattitautitapausta.

Joka viides uusi tapaus (1020) kirjautui Uudenmaan läänin alueelta. Seuraavaksi eniten ammattitauteja tuli Hämeen läänistä (771) sekä Turun ja Porin läänistä (607). Toistotyöhön liittyvät rasitussairaudet olivat edelleen yleisin ammattitauti. Niitä ilmoitettiin 1293 tapausta, mikä on 19 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna. Eniten rasitussairauksia oli yhä elintarviketyössä.

Ammatti-ihotauteja ilmoitettiin 960 eli 12 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna. Niitä oli enemmän naisilla kuin miehillä. Naiset nimittäin altistuvat useammin esimerkiksi pesuaineille ja kumikäsineiden allergeeneille kuin miehet. Suurin ammatti-ihottuman vaara on karjanhoitotyössä ja elintarviketyössä.

Meluvammoja ilmoitettiin 970, mikä on 9 prosenttia vähemmän kuin vuonna 1996. Suurin meluvammavaara oli kulkuneuvojen valmistuksessa sekä massan, paperin ja paperituotteiden valmistuksessa.

Asbestin aiheuttamia sairauksia ilmoitettiin 590. Lieviä asbestisairauksia oli 12 prosenttia edellisvuotista vähemmän, mutta asbestin aiheuttamien syöpien määrä pysyi ennallaan ja niitä oli 112. Asbestisairauksia ovat Suomessa aiheuttaneet eniten telakka- ja rakennustyöt.

Allergisia hengityselinsairauksia taas ilmoitettiin 851, mikä on 8 prosenttia edellisvuotista vähemmän. Niiden määrässä oli yli 20-kertaisia eroja läänien välillä. Homeiden aiheuttamiksi ilmoitettujen työperäisten astmojen määrä väheni ja niiden aiheuttamien allergisten nuhien määrä pysyi ennallaan. Yhteensä niitä ilmoitettiin 156.

Hengityselinallergioiden vaara oli suurin edelleen elintarviketyössä, jossa voi altistua jauhopölylle ja leivänparanne entsyymeille, sekä karjanhoitotyössä, jossa saatetaan altistua homeiselle heinälle, lehmänepiteelipölylle, varastopunkeille tai rehupölylle.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.