Mainos

Ammattikorkeakoulujen aloituspaikkojen täyttöaste korkea

Vapaita koulutuspaikkoja on tänä syksynä arviolta ainakin 400-500. Täydennyshaku vapaiden paikkojen täyttämiseksi alkaa maanantaina.

Ammattikorkeakouluissa alkaa maanantaina täydennyshaku kevään yhteishaussa vapaiksi jääneiden paikkojen täyttämiseksi. Suunnittelija Merja Leppäniemi Opetushallituksesta kertoo, että vapaita koulutuspaikkoja on arviolta 400-500, ja peruutusten odotetaan kasvattavan määrää vielä parilla sadalla.

Opetusministeriön mukaan aloituspaikkoja oli viime vuonna kaikkiaan 24 835. Nyt kevään yhteishaussa hyväksymiskirjeen sai 22 545 hakijaa, ja aloituspaikoista vapaiksi on jäänyt pari prosenttia. Opiskelunsa aloittaneita on yleensä kuitenkin enemmän kuin aloituspaikkoja.

Erikoissuunnittelija Tuulikki Koski opetusministeriöstä kertoo, että viime vuonna ammattikorkeissa aloitti noin 26 400 opiskelijaa, mikä oli kuutisen prosenttia enemmän kuin aloituspaikkojen määrä.

- Täyttöaste yleensä on hyvä, ja vain muutamissa koulutusohjelmissa tai -paikoissa jäädään alle suunnitellun, Koski toteaa.

Täydennyshaku järjestetään nyt ensimmäistä kertaa yhteisesti kuten kevään yhteishaku. Leppäniemen ja Kosken mukaan keskittämisellä halutaan antaa tasapuoliset ja oikeudenmukaiset mahdollisuudet hakijoille sekä helpottaa ammattikorkeakoulujen hakumenettelyä. Aiemmin ammattikorkeakoulut ovat järjestäneet täydennyshaun itse.

- Palvelu siis laajenee, kun täydennyshaku on yhteinen ja mahdollista netissä kuten yhteishakukin, Koski tiivistää.

Vapaita paikkoja eniten tekniikan alalla

Ammattikorkeakoulujen vapaiden aloituspaikkojen määrä elää koko ajan. Ensisijaisesti peruutuspaikoille otetaan varasijalla olevat, ja täydennyshaulla valitaan opiskelija täysin tyhjäksi jääneille paikoille.

- Suurin osa vapaista paikoista on tekniikan ja liikenteen alalla, missä niitä on 67 koulutusohjelmassa. Koko maassa paikkoja on jäljellä 98 koulutusohjelmassa. Enimmillään vapaita paikkoja on joissakin koulutusohjelmissa kymmeniä, mutta toisissa vain muutamia, Leppäniemi kertoo.

Suomen 29 ammattikorkeakoulusta 19 on mukana täydennyshaussa. Kymmenen ammattikorkeakoulua jäi pois, koska heillä ei enää ole vapaita paikkoja. Ajankohtaiset tiedot vapaista paikoista ovat netissä osoitteessa osoitteessa www.koulutusnetti.fi.

Myös kevään yhteishaussa ilman paikkaa jääneille on toimitettu postitse luettelo vapaaksi jääneistä paikoista. Hakemuksen voi jättää postitse tai netin kautta osoitteessa www.amkhaku.fi maanantaiaamusta lähtien.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.