Ammattikalastajat uhkaavat kadota

Kalastuselinkeinolla on vaikeat ajat. Pyyntirajoitukset, räjähdysmäisesti kasvanut hyljekanta ja nousseet polttoainekustannukset uhkaavat merellä ammatikseen kalastavien elinkeinotoimintaa. Ammattikalastajien keski-ikä on 50 vuotta eikä nuoria saada alalle ennen kuin toimintaedellytykset paranevat. Ammattikalastajat keskustelivat alansa ongelmista tänään MTV:n Suomi Areenalla Porissa.

Neljännen polven kalastaja Heikki Salokangas on huolissaan ammattikuntansa tulevaisuudesta. Hänen mukaansa kalastuskulttuuri on henkihieverissä, koska alaa ei arvosteta tarpeeksi. Syyttävän sormensa Salokangas osoittaa valtiovallan suuntaan.

- Arvostuksen puute näkyy siinä, että meitä ei enää ole. Tämä tuhoaa meidän elinkeinomme, Troolary Liberty ky:n Salokangas sanoo.

Merialueilla ammatikseen kalastavia oli vuosituhannen alussa vajaa tuhat, nyt heitä on vajaa 700. Ammattikalastajia on merellä niin vähän, että heidän ei tarvitse kilpailla apajilla eikä markkinoilla. Kalat siis menevät kaupaksi, mutta esimerkiksi lohen pyyntirajoitukset ovat pudottaneet kalastajan vuosituloja jopa 30 prosenttia.

- Selkämereltä on pyydetty noin 400-500 tonnia lohta, ennen kuin rajoitustoimet alkoivat purra 90-luvulla. Nyt pääsemme noin 10 prosenttiin tuosta luvusta, Salokangas kertoo.

Moni kalastaja kokee luonnonsuojelijat vastustajakseen, mutta esimerkiksi WWF olisi valmis yhteistyöhän ammattikalastajien kanssa alan arvostuksen nostamiseksi.

- Keinot ovat monet, mutta esimerkiksi suomalaisen luonnonkalan markkinointiin panostamalla kuluttajat arvostaisivat sitä enemmän. Myös ekologisessa mielessä luonnonkala on fantastinen tuote, kertoo WWF Suomen pääsihteeri Timo Tanninen.

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat