Mainos

Ammattikalastajat lähtevät laittomaan lohenpyyntiin

Lohenkalastajat aikovat aloittaa kalastuksen ensi maanantaina koko Pohjanlahdella. Laittomaan pyyntiin on lähdössä ennakkotietojen mukaan 60-80 alusta Selkämereltä, Merenkurkusta ja Perämereltä. Ammattikalastajat protestoivat pyynnillä hallituksen asettamia lohen pyyntirajoituksia vastaan.

Pohjanlahden lohenkalastajat ovat suivaantuneet siitä, että lohityöryhmän ehdottamat lievennykset lohenpyynnin aikarajoituksiin eivät toteutuneet. Maa- ja metsätalousministeri Kalevi Hemilä (sit.) nimitti lohityöryhmän viime kesänä sen jälkeen, kun ammattikalastajat Pietarsaaren ja Porin edustalla olivat lähteneet laittomaan pyyntiin.
-Kun tuli varsinaisen päätöksenteon aika lohiasetuksen muuttamiseksi valtioneuvostossa, niin koko työ vesittyi. Politiikka saneli asetuksen sisällön, sanoo puheenjohtaja Göran Heinonen Suomen ammattikalastajaliitosta. Hänen mukaansa protestia ei ole suunnattu maa- ja metsätalousministeriötä tai ministeri Hemilää vastaan, vaan hallituksen tekemää päästöstä vastaan. Poliitikot tekivät tepposet ja ammattikalastajat tuntevat tulleensa petetyiksi, toteaa Heinonen.

Lohen pyyntirajoituksia vastaan on protestoitu ennenkin, mutta ei näin laajasti. Tällä kertaa moottorit käynnistyvät maanantaiaamuna kello kymmeneltä Pohjanlahden kalasatamissa Selkämereltä aina Perämeren pohjukkaan saakka, ilmoitetaan Suomen ammattikalastajaliitosta. Protesti on nimetty Lohi 98 -kampanjaksi. Maa- ja metsätalousministeriön ylijohtajan Seppo Havun mukaan pyyntiin lähtö on laitonta ja siitä tulee seuraamuksia. Valvonta kuuluu paikallisille viranomaisille ja tuomioistuimet päättävät mahdollisista rangaistuksista.
-Vähän hoopo tilanne kyllä on, kun istutusten seurauksena lohta on paljon ja kalastaakin voisi, myöntää Havu. Tilanne ei kuitenkaan hänen mukaansa muuksi muutu hankalan kiintiösysteemin vuoksi. Luonnonlohen suojelemiseksi on määrätty lohikiintiöt ja pyyntiaikoja on porrastettu.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.