Mainos

Ammattiautoilijoille ajotapakoulutusta

Taloudellisesti ajava kuljettaja voi säästää polttoainetta jopa kolmanneksen normaaliin kulutukseen verrattuna.

Suomessa raskaan liikenteen kuljettajien ajotapakoulutus on jäänyt viime vuosina vähälle. Nyt tilannetta pyritään parantamaan kaksivuotisella projektilla.

Erityisesti raskaan liikenten yrityksille taloudellisen ajotavan merkitys on kasvanut polttoaineen hinnan kohoamisen myötä. Taloudellisesti ajava kuljettaja voi säästää polttoainetta jopa kolmanneksen normaaliin kulutukseen verrattuna.

Raskas liikenne käyttää Suomessa noin 1900 miljoonaa litraa dieselpolttoainetta. Viiden prosentin polttoaineen säästö merkitsisi vuositasolla noin 80 miljoonan euron säästöä. Samalla vähenisivät hiilidioksidipäästöt.

Suomi on jäänyt EU-maiden taloudellisen ajotavan koulutusvertailussa nielemään muiden pakokaasuja.

Raskaan kaluston kuljettajien ajotavankoulutus taantui meillä vuosituhannen vaihteessa.

-Syynä on tämänhetkinen kilpailutilanne liikenteen kuljetuksissa. Se on vaikuttanut siihen että yrityksillä ei ole ollut aikaa enää kouluttaa itseään, kertoo asiakasryhmäpäällikkö Seppo Pyrrö Motiva Oy:stä

Kuljetusyritykset ovat hakeneet lisäsäästöjä mm. rengasvalinnoilla ja teknisillä parannuksilla. Kuljettajan vaikutus polttoaineen kulutukseen on silti suurempi kuin minkään muun yksittäisen tekijän.

-Turhat kiihdytykset ja jarrutukset pois. Se olisi ihanne, että pystytään ennakoimaan tilanteet, kertoo Kouluttaja Unto Pentinmäki Huittisten aikuiskoulutuskeskuksesta.

Huhtikuussa alkaneen tutkimushankkeen tavoitteena on kouluttaa parin seuraavan vuoden aikana 3500 kuljettajaa taloudellisempaan ajotapaan.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 22.04.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.