Amerikkalaistutkijat lähemmäs keinoelämän luomista

Kiistellyn tutkimusryhmän työ on herättänyt runsaasti keskustelua eettisistä seikoista ja turvallisuuskysymyksistä.

Yhdysvaltalainen tutkijaryhmä sanoo tehneensä läpimurron keinotekoisen elämän luomisessa. Science-lehden uusimmassa numerossa tutkijat kertovat onnistuneensa tuottamaan synteettisesti bakteerin DNA:ta ja kokoamaan sen yhteen uudeksi versioksi alkuperäisestä. Heidän mukaansa tämä osoittaa, että tarvittavat tiedot ja taidot ovat jo olemassa kokonaan ihmisen käsialaa olevan mikro-organismin luomiseksi.

Artikkelin taustalla on julkkismainettakin keränneen Craig Venterin tutkimuslaitos, joka on viime vuodet keskittynyt nimenomaan keinoelämään liittyviin kysymyksiin. Venterin tutkijoiden koekaniinina on toiminut hengitysteiden ja sukuelimien limakalvoilla elävä Mycoplasma genitalium -bakteeri, koska sen perimä on erittäin yksinkertainen - sen koko DNA mahtuu yhteen kromosomiin.

Tutkijat onnistuivat kopioimaan bakteerin DNA:ta ja kokoamaan sen keinotekoiseksi kromosomiksi. Venterin mukaan he onnistuivat näin ottamaan toisen askeleen kolmivaiheisessa prosessissa keinotekoisen organismin luomiseksi.

Kolmannessa vaiheessa, jonka valmistelut ovat jo käynnissä, tutkijat yrittävät istuttaa synteettisesti luomansa kromosomin elävään soluun, jonka sen pitäisi sitten ottaa hallintaansa. Näin olisi heidän mukaansa periaatteessa luotu kokonaan uusi elämänmuoto.

Tieteellistä ja eettistä kädenvääntöä

Venterin ryhmän työ on herättänyt runsaasti keskustelua paitsi tieteellisistä, myös eettisistä ja turvallisuuden kysymyksistä. Jotkut kriitikot katsovat, että Venter on vielä kaukana oikean keinotekoisen elämän luomisesta, ja että kyseessä on toistaiseksi lähinnä geneettisen manipuloinnin taidonnäyte.

Toinen debatin aihe on ollut se seikka, että synteettinen biologia etenee suurin harppauksin ilman, että oikeastaan kukaan valvoisi tai sääntelisi alan tekemisiä: hallitukset ja kansainväliset järjestöt ovat käytännössä pudonneet veneestä. Mitään tietoa ei ole siitäkään, kenelle uusien teknologioiden omistusoikeudet kuuluisivat ja ketkä keräisivät taloudellisen hyödyn.

Turvallisuus on niin ikään suuri kysymysmerkki. Venter itse uskoo keinoelämän ratkaisevan tulevaisuudessa monia ihmiskunnan ongelmia energiapulasta ilmastonmuutokseen, mutta sama teknologia antaisi mahdollisuudet vaikkapa uusien tautien luomiseen.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat