Amerikkalaisten rauhanvälitys jatkuu Lähi-idässä

Lähi-idässä on valmistauduttu ottamaan vastaan Yhdysvaltain erityislähettiläs Dennis Ross, jonka on määrä osallistua viime hetken rauhanneuvotteluihin ennen presidentti Bill Clintonin virkakauden loppumista.

Bill Clinton rauhanneuvottelupaidan kanssa

Rossin odotetaan tunnustelevan Israelin ja palestiinalaisten kantoja Clintonin linjanvedoille, jotka hän mahdollisesti julkistaa virkakautensa päätteeksi, sanoi Israelin vt. pääministeri Ehud Barak tänään. Clintonin "julistus" voisi toimia lähtökohtana uuden presidentin George W. Bushin Lähi-idän politiikalle. Clinton on tosin jo sanonut, ettei hänen aiemmin tekemänsä rauhansopimusluonnos sido Bushia.

Puolesta ja vastaan

Clintonin sopimusehdotus on herättänyt paljon vastustusta Lähi-idässä, vaikka molemmat osapuolet ovat periaatteessa hyväksyneet sen neuvottelujen pohjaksi. Viimeksi eilisiltana 100 000-250 000 ihmistä osallistui Jerusalemissa järjestettyyn suurmielenosoitukseen, jossa vastustettiin Jerusalemin pyhien paikkojen antamista palestiinalaisten valvontaan.

Yhdysvaltain ulkoministeri Madeleine Albright sanoi presidentti Clintonin rauhansuunnitelman olevan paras mahdollinen vaihtoehto palestiinalaisille.
-Kumpikaan osapuoli ei tule saamaan sataprosenttisesti haluamaansa, hän sanoi eilen.

Erityislähettiläs Rossin on määrä saapua Tel Aviviin varhain huomenna. Hän tapaa ensin Barakin sekä muita Israelin edustajia ja sen jälkeen palestiinalaisedustajia.

Turvallisuudesta neuvotellaan

Kivet lentävät Lähi-idässä

Lähi-idän osapuolet ovat järjestäneet samaan aikaan myös alemman tason neuvotteluyhteyksiä. Israel kertoi ensin, että osapuolten sotilasedustajat tapaavat tänään, mutta palestiinalaiset kiistivät tiedon. Sen sijaan palestiinalaiset kertoivat uutistoimisto AFP:n mukaan, että lähipäivinä neuvotteluja aiotaan käydä yhteistyössä poliittisten rauhanneuvottelijoiden ja turvallisuusviranomaisten kesken.

Viikonloppuna Kairossa käydyt turvallisuusneuvottelut epäonnistuivat juuri siksi, että monet kysymykset olivat luonteeltaan poliittisia eikä tarvittavaa poliittista asiantuntemusta ollut paikalla, palestiinalaislähde sanoi.

Turvallisuusneuvottelujen tarkoitus on mahdollisimman pikaisesti lopettaa kolmatta kuukautta jatkuvat väkivaltaisuudet palestiinalaisalueilla. Tänään Länsirannalla sai surmansa kaksi palestiinalaismiestä erillisissä kahakoissa. Kaikkiaan levottomuuksissa on kuollut noin 370 ihmistä, joista valtaosa palestiinalaisia.
(STT-AP-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat