Amerikkalaismatkatoimisto aikoo viedä 600 turistia avaruuteen

Yhdysvaltalainen seikkailumatkatoimisto ilmoittaa tarjoavansa lähivuosina 600 turistille matkan avaruuteen. Matkoja maata kiertävälle radalle on alettu myydä 98 000 dollarin (noin 101 000 euron) hintaan, mikä tarkoittaa, että avaruuteen pääsee huomattavasti halvemmalla kuin tähän mennessä.

Virginiassa toimiva Space Adventures -matkanjärjestäjä on lyöttäytynyt yhteen kalifornialaisen Aerospace XCOR -firman kanssa, joka suunnittelee parasta aikaa maailman ensimmäistä turistirakettia. Rakentaminen on kuitenkin vielä vaakalaudalla, sillä hankkeeseen haeskellaan edelleen lisää rahoittajia.

Xerus-nimisen raketin suunnitelmat esiteltiin heinäkuun lopussa ja rakentamiseen ja testaamiseen arvioidaan menevän kolme vuotta, mikäli rahoitus järjestyy. Turistikoneen prototyyppi EZ-Rocket lensi testilentonsa pari viikkoa sitten. Tunnin mittaisen lennon aikana turisti kiidettäisiin 100 kilometrin korkeuteen maata kiertävälle radalle.

Matkajärjestäjä lupaa, että lennon aikana matkustaja kokisi useita minuutteja painottomuutta ja näkisi maapallon avaruudesta. Konetta ohjaisivat testipilotit, jotka veisivät avaruuteen yhden matkalaisen kerrallaan.

Satojen avaruusturistien ajeluttamisen mahdollistaa koneen rakettimoottori, joka käynnistyy ja sammuu nopeasti. Kone voi nousta ja laskeutua monta kertaa päivässä, eikä lähtöjä ja saapumisia tarkkailemaan tarvita suurta lennonvalvontaryhmää.

Space Adventure -yhtiön mukaan lennot alkaisivat vuonna 2005 tai 2006. Tähän mennessä lennon varausmaksun maksaneita on yli 100.

Avaruusmatkojen hinnat halpenevat

Space Adventures -yhtiö on tähän mennessä järjestänyt kaksi monimiljonääriä avaruuteen yhteistyössä venäläisten lentäjien kanssa.

Maailman ensimmäiset avaruusturistit, viime vuonna lentänyt amerikkalainen Dennis Tito ja tänä keväänä lentänyt eteläafrikkalainen Mark Shuttleworth maksoivat 20 miljoonaa dollaria matkastaan kansainväliselle avaruusasemalle ISS:lle.

Tunnin pituiset pyrähdykset Xerus-koneella maksaisivat vain puoli prosenttia siitä mitä Tito ja Shuttleworth saivat elämysmatkastaan pulittaa.

Avaruuteen lähtöä voikin lähitulevaisuudessa verrata esimerkiksi Himalajan huipuille kiipeämiseen tai luksusluokan purjehdukseen. Tavallisen ihmiselle seikkailu on turhan kallista lystiä, mutta tähtitarhoihin pääsee, vaikkei olisikaan monimiljonääri tai huippukoulutettu astronautti.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat