Amerikkalaiskirurgilta karu arvio koronan seurauksista: "Keuhkot näyttävät pahemmalta kuin yhdenkään tupakoitsijan"

Video paljastaa koronan vauriot keuhkoissa potilaalla, jolla ei ollut oireita 1:17
Video näyttää, millaista tuhoa korona saa keuhkoissa aikaan – vain muutama päivä aikaisemmin yhdysvaltalaismies, 59, oli ollut oireeton.

Traumakirurgi ja Texasin teknillisen yliopiston apulaisprofessori varoittaa koronavirusinfektion aiheuttamista keuhkovaurioista ja suosittelee toipilaita olemaan yhdeyssä lääkäriin, mikäli he kokevat hengenahdistusta.

Lääketieteen ja kirurgian tohtori Brittany Bankhead-Kendall varoittaa Twitterissä ihmisiä koronaviruksen riskeistä.

– En tiedä, kenen tarvitsee kuulla tätä, mutta koronan jälkeen keuhkot näyttävät pahemmalta kuin yhdetkään kovan tupakoitsijan keuhkot, jotka olen koskaan nähnyt. Ne painuvat kokoon. Niihin muodostuu veritulppia. Hengenahdistus jatkuu ja niin edelleen, Bankhead-Kendall twiittasi tammikuun alussa.

Vajaan vuoden aikana tuhansia koronapotilaita hoitanut Bankhead-Kendall toteaa CBS Dallas-Fort Worth -uutiskanavalle, että keuhkovauriot tulevat olemaan ongelma taudista selviytyneille. Havainnollistaakseen infektion vaikutuksia keuhkoihin, hän jakoi pysäyttävän vertailukuvan.

Terveet, tupakoitsijan ja koronapotilaan keuhkot

Traumakirurgi sanoo, että kaikilla hänen hoitamillaan oireisilla potilailla rintakehän röntgenkuvaus on näyttänyt vakavalta. Oireettomistakin potilaista valtaosalla on röntgentutkimuksissa havaittu ongelmia.

Bankhead-Kendall jakoi CBS:lle kuvat normaaleista, tupakoitsijan ja koronapotilaan keuhkoista.

Jos upotus ei näy, voit avata sen tästä.

Traumakirurgin ulostulon jälkeen monet mediat ovat julkaisseet kuvia koronan aiheuttamista keuhkovaurioista. Jos upotus ei näy, voit avata sen tästä.

Terveet keuhkot ovat puhtaat – kuvassa näkyvä musta osa on ilmaa. Tupakoitsijan keuhkojen vaalea väritys viittaa keuhkojen arpeutumiseen ja nestekertymiin. Koronapotilaan keuhkot ovat röntgenkuvassa läpeensä valkoiset, mikä kertoo merkittävästä arpeutumisesta.

Bankhead-Kendall huomauttaa, ettei vielä tiedetä, kuinka pitkään koronan aiheuttaman arpeutumisen paranemisessa kestää. Hän muistuttaa potilaita olemaan yhteydessä terveydenhuoltoon, mikäli he kokevat hengenahdistusta infektion jälkeen.

Keuhkokuumeesta toipuminen vie pitkään

CBS Newsin haastattelema infektiolääkäri ja tutkija Amesh Adalja sanoo, että osa vakavan koronataudin sairastaneista saattaa tuntea infektion vaikutukset vielä vuosien ajan.

Hiljattain ilmestyneessä kiinalaistutkimuksessa osalla vakavan koronataudin sairastaneista potilaista havaittiin röntgenkuvauksissa todisteita keuhkovaurioista vielä puoli vuotta koronaoireiden ilmenemisen jälkeen.

Koronavirus voi aiheuttaa potilaalle vakavan keuhkokuumeen, jonka aiheuttamien keuhkovaurioiden parantuminen vie aikaa – joillain ne voivat olla pysyviä.

Tavanomaisessakin keuhkokuumetapauksessa toipuminen on hidasta ja vie yleensä nelisen viikkoa, joskus kauemminkin, Terveyskirjasto kertoo artikkelissaan. Keuhkokuumeeseen voi liittyä myös märkäinen keuhkopussin tulehdus tai keuhkopaise.

Keuhkokuumeeseen sairastuneista nuorista ja keski-ikäisistä tautiin kuolee harvempi kuin yksi sadasta, mutta yli 75-vuotiaista jo joka kuudes.

Tältä koronavirus näyttää keuhkojen röntgenkuvissa 8:24
HUSin Asko Järvinen arvioi koronan vaikutuksia potilaiden keuhkohin – hengenvaarallinen yksityiskohta erottaa koronan ja tavallisen keuhkokuumeen.

Lue lisää aiheesta koronavirus.

Lue myös:

    Uusimmat