Mainos

Amerikkalaisen naudanlihan boikotti laajenee

Yhdysvalloista epäillään löytyneen hullun lehmän tautia. Useat maat ovat keskeyttäneet amerikkalaisen naudanlihan maahantuonnin. Eurooppaan ei tuontikieltoa ainakaan toistaiseksi aseteta.

Pelko hullun lehmän taudista on saanut monet maat lopettamaan yhdysvaltalaisen naudanlihan tuonnin.

Washingtonin osavaltiossa todettu tautiepäily ei kuitenkaan toistaiseksi saa Suomea tai muita Euroopan unionin maita asettamaan uusia tuontirajoituksia.

Brasilia, Meksiko, Chile, Turkki ja Venäjä liittyivät amerikkalaisen naudanlihan tuonnin keskeyttäneiden maiden joukkoon. Aikaisemmin vientikiellosta ovat ilmoittaneet joukko Aasian maita, muun muassa Japani, ja Australia.

Maahantuontikiellot koskevat kaikkea amerikkalaista naudanlihaa ja siitä valmistettuja tuotteita. Myös Kanada on julistanut osittaisen tuontiboikotin.

Amerikkalaisen naudanlihan tärkeimmän ostajan Japanin maatalousministeriö korosti, että kielto on tilapäinen. Se on voimassa, kunnes tautiepäilystä saadaan lisää tietoja.

Pikaruokaosakkeet laskussa


BSE-epäily voi aiheuttaa miljoonien dollarien menetykset amerikkalaisille lihantuottajille.

Analyytikot ennustavat, että naudanlihan ja viljan hinnat laskevat huomattavasti. Pikaruokaketjujen, kuten McDonald'sin, osakekurssit reagoivat jo uutisiin jyrkällä pudotuksella.

Yhdysvaltain maatalousministeriö joutui myöntämään, että lihaa sairastuneen lehmän farmilta on voitu käyttää hampurilaisten raaka-aineeksi.

- Riski sairauden leviämisestä ihmisiin on kuitenkin pieni, maatalousministeri Ann Veneman vakuutti.

Australialaisen lihan kysyntä lisääntyi heti markkinoilla. Maa on maailman suurin naudanlihan viejä, ja se on luokiteltu matalimpaan BSE-riskiluokkaan.

Suomi: EU:n rajoitukset riittävät

Euroopan unioni ei aio ainakaan toistaiseksi asettaa amerikkalaista naudanlihaa tuontikieltoon epäillyn hullun lehmän tautitapauksen vuoksi.

EU:n komission tiedottajan Antonia Mochanin mukaan tämänhetkiset tuontirajoitukset ovat riittäviä, mutta Yhdysvaltain tilannetta seurataan tarkasti.

Maa- ja metsätalousministeriö vahvisti jouluaattona, että BSE-epäily Yhdysvalloissa ei vaikuta yhdysvaltalaisen naudanlihan tuontiin Suomeen. Jo aiemmin asetetut hormonilihan tuontirajoitukset ovat MMM:n mukaan riittäviä.

-EU:lla on myös hormonivapaan lihan tuontiohjelma Yhdysvalloista, mutta tuon ohjelman puitteissa ei ole tuotu lihaa Suomeen, kertoi MMM:n osastopäällikkö Matti Aho.

EU tiukensi tuontilihalle asetettuja rajoituksia sen jälkeen, kun hullun lehmän tauti levisi Britanniassa ja yhdysvaltalaislihan korkeat kasvuhormonipitoisuudet herättivät huolta kuluttajien terveydestä.

(MTV3-Reuters-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.