Amerikkalainen Laura lopetti seksin harrastamisen jo kymmenen vuotta sitten: "Paras asia, jonka olen tehnyt"

Lihomisen kommentointi on arkipäivää – näin eroon ulkonäkökeskeisyydestä 2:30
Lihomisen kommentointi on arkipäivää – asiantuntija neuvoo, miten ja miksi kannattaisi pyrkiä eroon ulkonäkökeskeisyydestä

Laura aloitti selibaattinsa 2010-luvun alussa. Nyt hän pitää päätöstä erinomaisena.

Laura Bogart ei enää harrasta seksiä. Selibaattia hän pitää parhaana tekemänään päätöksenä.

"Olen tämän miehen syleilyssä ja olen yksinäisempi kuin koskaan"

Päätös syntyi erään seksikerran jälkeen: Laura makasi ihanan miehen kainalossa ja kysyi tältä, voisivatko he mennä ulos oikeille treffeille.

– Yhtäkkiä miehen kasvoille ilmestyy anteeksipyytelevä kireys. Olen nähnyt tämän ilmeen niin monien miesten kasvoilla vuosien aikana. "Siistiä, siistiä", mies sanoo äänellä, joka kertoo, ettei idea ole hänen mielestään ollenkaan siisti. Sitten hän lisää, että haluaa minun tietävän, ettei hän harrasta kädestä pitelyä, Laura kirjoittaa Buzzfeedin tekstissään, jonka hän on otsikoinut "seksin lopettaminen on paras asia, jonka olen itseni vuoksi tehnyt".

Itseään lihavaksi kuvailevan Lauran mukaan mukava ilta muuttui yllättäen tutuksi, nöyryyttäväksi kokemukseksi. Niihin hän oli väsynyt.

– Tiedän, että olen vähän päälle kolmekymppinen ja liian väsynyt leikkimään tällaista "siistiä, siistiä" -tyttöä. Tyttöä, joka edelleen lyöttäytyy miehen seuraan, kenties vain sanoakseen, että hänelläkin on joku. Koska jos tällä tytöllä on joku, niin joku haluaa häntä, ja jos joku haluaa häntä, hän ei ole liian outo tai ruma. Hän ei ole yksin. Mutta minä olen yksinäinen. Olen tämän miehen syleilyssä ja olen yksinäisempi kuin koskaan.

Päätti aloittaa selibaatin ja lopettaa deittailun

Miehen lähdettyä Laura päätti aloittaa vuoden tauon deittailusta ja seksistä. Hän poisti deittisovellukset ja päätti esimerkiksi olla käymättä baareissa.

– Tuo vuosi muuttui pian kahdeksi. Kaksi vuotta muuttui hellästi, melkein huomaamattomasti viideksi vuodeksi. Viisi vuotta venyi melkein kymmeneksi, Laura kuvaa.

– Aloitin selibaatin tavalla, jolla aina unelmoin rakastuvani: etten tarkoittaisi sitä, en ainakaan ensin, mutta pian löysin rytmin, joka tuntui niin uskomattoman luonnolliselta, että ihmettelin, miten olen koskaan elänyt ilman sitä.

Laura kertoi teksin olevan yksi henkilökohtaisimmista, jonka hän on koskaan kirjoittanut. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

"Sain ällistyttävän ristiriitaisia viestejä"

Aiemmin Laura oli tottunut ajattelemaan, että kiinnostavat naiset harrastivat aina paljon kaikenlaista seksiä. Kun ystävät kertoivat kokemuksistaan, Laura kuitenkin tunsi, että hänen seksielämänsä on vain kokoelma nöyryytyksiä.

Hän uskoi, ettei mikään määrä nokkeluutta deittiprofiilissa voisi muuttaa sitä, että lihavan naisen himoitseminen avoimesti on "brutaali tabu".

– Aina, kun avasin television, selasin puhelintani tai kuulin sattumalta tietynlaisia keskusteluja, sain ällistyttävän ristiriitaisia viestejä: voimaantunut, seksipositiivinen nainen juhlistaa omaa epätäydellistä kehoaan, mutta lihava keho on ruma ja epäterve, Laura kuvaa.

"Minulla olisi kehoni paljon kauemmin kuin minulla olisi jonkun heikkoluonteisen miehen kiintymys"

Nuorempana Laura laihduttikin jatkuvasti. Hän pelkäsi, että olisi ikuisesti yksin, jos ei pudottaisi painoaan.

– Silti en voinut näännyttää tai puhdistaa kehoani himottavaksi. En voinut polttaa sitä hoikaksi dieettipillerein, Laura kuvailee.

Aiemmin hän vitsaili, että ylipaino pysyisi hänen seuranaan paljon kauemmin kuin miehet. Lopulta Laura ymmärsi, että vitsin taustalla on totuus: ainaiset dieetit vain rankaisivat häntä itseään.

– Minulla olisi kehoni paljon kauemmin kuin minulla olisi jonkun heikkoluonteisen miehen kiintymys, Laura kuvaa.

– Entä, jos alkaisin oppia enemmän sitä, mitä itse haluan, sen sijaan, että kannan huolta siitä, että muut haluavat minua?

"Ei ole mitään yksinäisempää kuin tietää, että olen jonkun lohdutuspalkinto"

Laura aloitti selibaattinsa 2010-luvun alussa. Aluksi yksinäiset illat tuntuivat pahalta. Laura mietti, oliko hän antanut periksi itsensä suhteen, tai menettänyt seksin nautinnon, jonka media toitotti "kuuluvan jokaiselle naiselle". Lopulta hän kuitenkin ymmärsi tunteneensa samaa yksinäisyyttä myös muiden seurassa.

– Ei ole mitään yksinäisempää kuin tietää, että olen jonkun lohdutuspalkinto, samalla, kun tuo joku tulee sisällesi, Laura sanoo.

Laura alkoi miettiä, kuka oikeastaan on, jos hänen tehtävänään ei olekaan olla seksikäs. Kun fokus ei enää ollut seksissä ja muiden miellyttämisessä, hän palasi harrastustensa pariin ja vei itse itsensä elokuviin ja museoon. Ystävien kysyessä kuulumisia Laura ei enää kertonutkaan seksielämästään, vaan kertoi esimerkiksi kirjoittavansa kirjaa.

"Vaikka olisin yksin, minun ei tarvitsisi olla yksinäinen"

Kun kehon tarkoitus ei enää ollut olla himon kohde, Laura huomasi nauttivansa kehostaan, sen muodoista ja kyvyistä.

– Ei ole mitään yhtä, selkää hetkeä, joka viimein mursi raskaan tunteen rinnassani ja täytti minut ymmärryksellä siitä, että vaikka olisin yksin, minun ei tarvitsisi olla yksinäinen. Tuo ymmärrys on ollut kuin tasainen sade, joka hioo kiven ja tekee siitä huokoisen, Laura kuvailee.

– Ajan kuluessa huomaan olevani vahvempi ja onnellisempi, tuottavampi ja varmempi. Sanon, että on niin monenlaisia nautintoja, ja niin monenlaisia tapoja oppia tuntemaan ne.

Hän kiittelee kehopositiivisia somevaikuttajia ja toivoo, että olisi itsekin saanut nähdä ylipainoisten, kehoaan rakastavien naisten materiaalia jo nuorempana.

Lizzo (kuvassa) on yksi Instagramin suosituista kehovaikuttajista. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

"Olen alkanut miettiä, mitä maailmalla olisi tarjolla"

Kaikesta huolimatta Laura on kuitenkin myös pohtinut, onko lähes vuosikymmenen ajan jatkunut itseen tutustuminen valmistellut häntä jättämään selibaattielämän taakseen.

– Ystävä kysyi minulta, olisinko aina selibaatissa, ja totuus on, etten tiedä. Kun lähestyn neljääkymppiä ja painoni on lukemissa, jota parikymppinen minä olisi yrittänyt karkottaa dieetein ja pillerein, olen alkanut miettiä, mitä maailmalla olisi tarjolla –  ehkä vain siksi, että olen siunatun tietoinen siitä, että mikäli en tarvitsekaan sitä, voin aina jättää sen kaiken taakseni, Laura kuvailee.

"Tämä on niin samaistuttavaa"

Netissä Lauran kirjoitusta on kiitelty.

– Tämä on niin samaistuttavaa, kiitos, Twitter-käytttäjä Ashley Bunton kiittelee.

– Kiitos! Kiitos! Olet vanginnut paljon siitä, minkä ilmaisemisessa itse kamppailen, Maryann Aita kirjoittaa.

– Rakastan tätä tekstiä niin paljon. Sitä, että olet täysin onnellinen itseksesi, pitäisi normalisoida enemmän, Matthew Epperly kirjoittaa.

Lue myös:

    Uusimmat