100-kiloinen tanssija Evaleena haluaa muuttaa lajinsa ahtaita ulkonäkönormeja: ”Se että olen lihava, ei pyyhi pois osaamistani”

Evaleena Vuorenmaa on tanssija ja tanssinopettaja, joka kohtaa painosyrjintää kaikkialla: somessa, tanssijana ja kadulla. 

Kahden lapsen äiti Evaleena Vuorenmaa, 36, on tanssinut 14-vuotiaasta saakka. Kun hän palasi äitiyslomalta muutama vuosi sitten, hän pohti, miten satakiloinen tanssija otetaan vastaan.

– Jos puhutaan oppilaista, niin oppilaathan olivat ihania. Oppilaita ei kiinnosta muu kuin se, että on hyvä tunti ja opettaja. Valitettavasti joidenkin työnantajien vastaanotto ei ollut yhtä lämmin, Evaleena Vuorenmaa kuvaa MTV Uutisille.

Evaleenan mukaan yksikään työnantaja ei sanonut suoraan, että kokisi naisen ylipainon rajoittavan tämän ammattitaitoa. Hänen muuttunut ulkonäkönsä oli silti monille työnantajille niin sanotusti "negatiivinen yllätys". 

– Tanssijuus ja ammattitaito eivät ole kiinni kiloista. Olen 20 vuotta opettanut tanssia: se että olen ollut viimeiset viisi vuotta lihava, ei pyyhi pois osaamistani. Siksi valikoin työnantajia sen mukaan, että he arvostavat ja kunnioittavat minua, Evaleena sanoo.

Tanssimaailma on pullollaan laihdutuspuhetta

Evaleena Vuorenmaa sanoo, että silloin, kun hän oli hoikka, kukaan ei kommentoinut hänen painoaan.

Tanssimaailman naisen kehoihanne onkin hoikka, pitkäraajainen ja valkoinen, Evaleena avaa. Muunlaisia kehoja syrjitään – ja Evaleenan mukaan juuri lihavia kehoja kaikkein eniten.

– Syrjintä on piilotettua, siksi se on pahinta. Toiset opettajat ovat esimerkiksi enemmän esillä. Heitä kuvataan enemmän. Toisista opettajista on julisteita, ja toisista ei olekaan. Minua ei ole kysytty omaa tanssilajiani koskevaan haastatteluun, vaan toinen, nätti ja hoikka opettaja oli pyydetty juttuun, Evaleena tiivistää.

Evaleena Emmi Koski Photography 2
Evaleena kertoo, että tanssimaailman painosyrjintä on piilotettua, mutta julmaa: pyöreämpää tanssijaa ei välttämättä haluta esimerkiksi artistien taustatanssijaksi. Kuva: Emmi Koski Photography.  

Evaleenan mukaan ulkonäkökeskeisessä tanssimaailmassa on paljon laihdutuspuhetta muutenkin. 

– Sitä viljelivät kaikki etenkin minun nuoruudessani. Nykyään on onneksi paljon tanssijoita ja opettajia, jotka ymmärtävät, miten vahingollista sellainen puhe on.

– Syömishäiriöt ovat silti edelleen hyvin yleisiä. Monet syömishäiriöiset tanssijat ja voimistelijat ovatkin ottaneet minuun yhteyttä. He sanovat saavansa voimaa minun Instagram-sisällöstäni.

Tanssimaailman painosyrjintä on Evaleenan mielestä, armollisemmasta puheesta huolimatta, edelleen todellista. Paino voi aiheuttaa sen, ettei tanssija saa haluamaansa työkeikkaa.

Normaalipainoinen, hiukan pyöreäkään nainen ei välttämättä kelpaa. Esimerkiksi artistien taustakokoonpanoista jätetään Evaleenan mukaan pyöreämpiä tanssijoita pois.

– Koreografit ovat sitten usein puolustaneet tanssijaa, että: "Otetaan tämä tanssija, ei hän ole lihava". On hullua, että paino vaikuttaa tanssijan töihin niin voimakkaasti. 

”Kaikki voivat olla kauniita tanssiessaan”

Evaleena Vuorenmaalle tanssissa on olennaista tanssi, ei ulkonäkö. Hän sanoo, että tanssi voi opettaa myös kehollista hyväksyntää.

– On paljon opettajia, jotka ovat omaksuneet kehopositiivisen otteen tunneillaan. He osaavat luoda tunnille turvallisen ja hyväksyvän ilmapiirin. Näiden opettajien tunnit ovat korjaavia: ihminen tajuaa, että kaikennäköiset ihmiset voivat tanssia ja olla kauniita tanssiessaan.

Tanssitunneilta saa myös itsevarmuutta, koska kun oppii liikkumaan kauniisti ja hallitsemaan kehoaan, kehollinen hyväksyntä lisääntyy.

Miksi lihavuus herättää vihaa?

Evaleena sanoo, että naisten ulkonäköä kommentoidaan aina: yhteiskunnassa tuntuu olevan erityinen "lupa" kommentoida juuri naisten ulkomuotoa.

– Varsinkin jos nainen on raskaana, hänen painoaan vahdataan. Ja jos otetaan esimerkiksi vaikkapa Linnan juhlat, niin miehestä kerrotaan ammatilliset meriitit, mutta naisesta ulkonäölliset asiat.

Evaleena Vuorenmaa sanoo, että jos hän itse näkee ihmisiä, jotka eivät miellytä hänen estetiikkaansa, se ei herätä hänessä minkäänlaista tunnereaktiota. Hänen ylipainonsa sen sijaan saa aikaan muissa suoran palauteryöpyn. 

– Lihavuus aiheuttaa ihmisissä ihan valtaisan tunnereaktion. Se herättää jopa vihaa ja aggressiota. 

Erikseen ovat sitten lihavia naisia fetisisoivat miehet, jotka lähettävät somessa "dickpickejä", kuvia peniksestään.

– En ole yhtään pimppikuvaa saanut, mutta dickpickejä kyllä. Fetisisointi on ulkonäön kommentoinnin toinen ääripää: joko saan osakseni aggressiota ja haukkumisia tai sitten minut fetisisoidaan. Se ei ole oikein, Vuorenmaa sanoo.

Lihavilla on samanlainen ihmisoikeus kuin kaikilla muillakin, ja sen vuoksi Evaleena Vuorenmaa aikoo olla somessa äänessä.

"Joka hetki ei tarvitse rakastaa itseään"

Evaleena Vuorenmaalla on nyt paras itsetunto koskaan. Sen taustalla on tärkeä oivallus.

– Kuulen tosi usein sitä, että jos lihava kantaa itsensä kauniisti, lihavakin voi olla kaunis. En usko siihen, että vain hyvä itsetunto tekee kauniiksi.

– On hirveän lohdullinen ajatus, että ihan joka hetki ei tarvitse rakastaa itseään. Minun ei tarvitse joka ikinen hetki rakastaa jokaista muhkuraani, mutta silti minulla on oikeus olla näkyvä ja kuuluva. Ja ennen kaikkea minulla on oikeus tanssia. Siitä ajatuksesta saan itsevarmuutta.

Evaleena toivoo toisinaan, että olisi vielä entisissä mitoissaan. Syy ei ole se, että hän uskoisi olevansa onnellisempi niin, vaan se, että elämä hoikkana on mutkattomampaa muiden ihmisten takia.

– On raskasta ottaa koko ajan negatiivista palautetta vastaan. Olisi niin paljon helpompaa olla hoikka – tuon kaiken tunnetyön takia, joka lihavana on pakko kestää, hän sanoo. 

Evaleena toivoo tanssimaailmaan kaikennäköisiä tanssijoita.

– Olisi korjaavaa nähdä itsensä näköisiä tanssijoita. Jos heitä näkyisi, ehkä useammat ihmiset uskaltaisivat luottaa itseensä. 

Ennen kaikkea Evaleena Vuorenmaan mukaan ihmisten tulisi muistaa yksi asia: toisten ulkonäkö ei ole kenenkään muun asia kuin kyseisen ihmisen itsensä.

– Kaikkien ihmisten kuuluu olla samanarvoisia. Sukupuoleen, ihonväriin, kokoon tai seksuaaliseen suuntautumiseen katsomatta, hän summaa.

Instagram-tililtä löydät lisää Evaleenan ajatuksia ja tanssi-inspiraatiota.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja