Mainos

Amerikan vihreät varoittavat kalliin öljyn ekologisista vaikutuksista

Amerikan ympäristönsuojelijat ovat hermostuneita raakaöljyn rajusta hinnannoususta. He pelkäävät, että ennätyshintainen raakaöljy voi johtaa fossiilisten polttoaineiden räjähdysmäiseen tuotannon kasvuun. Hiilestä valmistettu moottoriöljy tai terva voi synnyttää enemmän ilmakehää lämmittäviä kaasuja kuin perinteinen öljy, he sanovat.

- Korkea öljyn hinta on kaksiteräinen miekka, sanoo Deron Lovaas, vihreän ryhmän autoasiantuntija Luonnonvarjojen Puolustusneuvostossa.

Nouseva raakaöljyn hinta oli ennen helppo juttu maailman suurimman öljyn kuluttajamaan vihreille; mitä kalliimpi hinta, sitä paremmat edellytykset julkiselle liikenteelle ja kimppakyytikulttuurille. Korkean öljynhinnan ajateltiin kesyttävän öljyn kysyntää.

Mutta enää se ei ole helppoa. Maailmanlaajuinen öljynkysyntä kasvaa, ja autojen ja valtateiden määrä moninkertaistuu Kiinassa ja Intiassa. Samalla maailmanlaajuiset laadukkaan raakaöljyn varastot, joita jalostamot suosivat, vähenevät ja porauspaikkoja on entistä vaikeampi löytää.

Öljynhinta on loikannut Amerikassa 135 dollarin tynnyrihintaan - siis lähes tuplaantunut vuoden takaisesta. Nousu on ollut odottamattomapi kuin asteittainen, vuodesta 2002 jatkunut nousu. Äkillinen nousu on johtanut pelkoihin epätavanomaisten fossiilisten polttoaineiden ilmaantumisesta markkinoille ja öljynporauksen lisääntymisestä suojelluilla alueilla.

Vihreät sanovat, että kaiken kaikkiaan ennätyshintainen öljy voisi parantaa vaihtoehtoenergian tukea ja leikata öljyn kysyntää. Amerikan Kuljetusosaston perjantainen raportti ilahdutti vihreitä kertomalla, että nyt ensimmäistä kertaa 1970-luvun suuren öljykriisin jälkeen maanteiden ajokilometrit ovat pudonneet.

(MTV3-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.