Mainos

Alzheimerin taudin havaitsemista tehostetaan

Suomessa otetaan syksyllä käyttöön uusi, aiempaa tarkempi menetelmä Alzheimerin taudin varhaiseen toteamiseen. Amerikkalaisen mallin mukaan laadittua tehtäväsarjaa on jo kokeiltu useissa suomalaisissa sairaaloissa. Etenkin psykologien käyttöön suunnitellut tehtävät auttavat löytämään ne potilaat, jotka tarvitsevat tarkempia tutkimuksia.

Myös uudet Alzheimer-lääkkeet tehoavat todennäköisesti eniten juuri taudin varhaisessa, lievässä vaiheessa, arvioi Suomen muistitutkimusyksiköiden lääkäreistä koostuva asiantuntijaryhmä. Lääkkeitä pidetään niin tehokkaina, että alan lääkärit haluaisivat kaikkien tarvitsevien pääsevän hyötymään niistä. Dementiaa eli älyllisen toiminnan vakavaa heikentymistä sairastaa Suomessa yli satatuhatta ihmistä. Määrän odotetaan lisääntyvän, kun väestö ikääntyy. Alzheimerin tauti on yleisin dementiaa aiheuttava sairaus.

Nykytehtävät eivät riitä

Nykyisin käytössä olevia seulontamenetelmiä ei pidetä riittävän tarkkoina muistihäiriön toteamiseen. Myös alkavasta dementiasta kärsivät potilaat ovat saattaneet saada normaalipisteet tehtävistä, joilla on testattu ajan ja paikan tajua sekä muistia ja keskittymiskykyä.

Uuden ns. Cerad-testin tekeminen kestää vajaan puoli tuntia. Sen ei ole tarkoitus korvata varsinaista neuropsykologista tutkimusta. Tehtäväsarja mittaa mm. välitöntä ja viivästynyttä muistia, nimeämistä sekä hahmottamista. Testattavat saavat esimerkiksi opetella kolmeen kertaan kymmenen sanan lista, jota kysytään heiltä viiden minuutin kuluttua. Terveydenhuollon työntekijöille aletaan syksyllä järjestää koulutustilaisuuksia tehtävien esittämisestä ja tulkitsemisesta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.