Älylaitteet voivat mullistaa Parkinsonin taudin ja kroonisen kivun hoidon

Parkinsonin tautiin voi sairastua jo parikymppisenä – tällaiset ovat oireet 2:44
Parkinsonin tautiin voi sairastua jo parikymppisenä – tällaiset ovat oireet

Älylaitteet, kuten älypuhelimet, kellot ja aktiivisuusrannekkeet, voivat parantaa Parkinsonin taudin ja kroonisen kivun hoitoa tulevaisuudessa, selviää Turun yliopiston väitöstutkimuksesta.

Älylaitteet ja erilaiset sovellukset mahdollistavat entistä henkilökohtaisemman ja monipuolisemman hoidon, kertoo väitöskirjatutkija, lääkeyhtiö Orionin digitaalisen lääketieteen osaston johtaja Sammeli Liikkanen.

–  Älylaitteiden keräämät tiedot voivat tukea potilaiden lisäksi esimerkiksi lääkäreitä, jolloin sairauksien hoito ei ole esimerkiksi vain potilaan kertomien kokemusten varassa, Liikkanen kertoo

Sekä Liikehäiriösairauksien liitto että Suomen Kipu ry uskovat älypuhelinten tuovan lisämahdollisuuksia näiden sairauksien hoitoon. Molemmat tahot näkevät älylaitteiden käytössä osana hoitoa myös haasteita.

Tekoälymalli tunnistaa Parkinsonin taudin oireet

Parkinsonin tauti on hitaasti etenevä liikehäiriösairaus. Sen tyypillisiä oireita ovat lepovapina, liikkeiden hidastuminen ja lihasjäykkyys. Oireisiin voi kuulua myös esimerkiksi verenpaineen vaihtelua, ummetusta ja muita hermoston oireita.

Liikkasen väitöstutkimuksessa tarkasteltiin Parkinsonin taudin osalta Orionin kehittämää digitaalista terapiaa, jonka tarkoituksena on tukea potilaiden arkea. Osana analyysia Liikkanen keräsi terapian käyttäjiltä myös liikedataa.

– Parkinsonin tauti vaikuttaa erityisesti ihmisen liikkeeseen. Sairaudesta kärsivän liike näyttää myös liikeantureissa erilaiselta kuin terveen ihmisen, Liikkanen sanoo.

Osana tutkimusta Liikkanen on tutkimusryhmänsä kanssa kehittänyt tekoälymallin, joka pystyy erottelemaan liikedatasta Parkinsonin taudin oireisiin viittaavat liikkeet. Tekoälymalli auttaa sairauden oireiden tunnistamisessa erityisesti niillä, joilla sairaus on edennyt jo pitkälle.

– Parkinsonin tauti on siitä hankala, että sen lääkitystä ja hoitoa tulee säätää jatkuvasti oireiden mukaan. Meidän mallillamme on mahdollista selvittää, miten potilaan arjessa menee koko ajan.

Lue myös:

    Uusimmat