Parkinson-potilaan omia soluja siirrettiin aivoihin – näin parantumattomasti sairaan elämä muuttui

Tutkijat ovat kehittäneet Parkinsonin tautiin hoidon, jossa potilaan ihosoluja uudelleenohjelmoidaan hermosoluiksi. Näillä korvataan Parkinsonin taudin vuoksi tuhoutuneita dopamiinihermosoluja.

Menetelmää on testattu vasta yhdellä potilaalla, mutta hänellä operaatio onnistui hyvin ja siirretyt hermosolut ovat toimineet toivotulla tavalla ilman haittavaikutuksia jo kahden vuoden ajan.

Koska solut ovat peräisin potilaalta itseltään, hänen immuunijärjestelmänsä ei ala hylkiä siirrettyjä soluja eikä hyljinnänestolääkitystä tarvita.

Operaatio tehtiin kahdessa osassa vuosina 2017 ja 2018, ja sen jälkeen potilaan Parkinson-oireet ovat lievittyneet. Hän pystyy nykyään esimerkiksi uimaan ja pyöräilemään, mikä ei Parkinsonin taudin takia onnistunut ennen hoitoa. Myös puhekyky ja sormien toiminta on parantunut ja potilas kokee elämänlaatunsa muutenkin paremmaksi.

Tällä hetkellä käytössä vain oireita lievittäviä hoitoja

Tutkijat huomauttavat, että menetelmää on kokeiltu vasta yhdellä potilaalla eikä sen pitkäaikaisvaikutuksista vielä tiedetä riittävästi. Jos tulokset kuitenkin varmistuvat suuremmissa lisätutkimuksissa, potilaan omista soluista uudelleenohjelmoidut hermosolut saattavat tulevaisuudessa tarjota hoidon Parkinsonin tautiin. Tällä hetkellä käytössä on vain oireita lievittäviä hoitoja.

Parkinsonin tautia sairastaa noin 16 000 suomalaista. Se on parantumaton, tuntemattomasta syystä johtuva hermostollinen sairaus, joka aiheuttaa muun muassa vapinaa, lihasjäykkyyttä ja liikkeiden hidastumista. Yleensä tauti todetaan 50–70-vuotiailla.

Tutkimus julkaistiin arvostetussa New England Journal of Medicine -lehdessä.

Copyright 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat